Ljubljanainfo
Sre, 9.6.2021 15:22
Grčija posodobila potovalna pravila in dovoljuje vstop imetnikom digitalnih potrdil o covidu-19.

Helenska uprava za civilno letalstvo (HCAA) je sporočila, da so bile posodobljene in razširjene vse letalske usmeritve glede prihodov iz tujine. Potniki iz tujine zdaj lahko vstopijo v Grčijo, če imajo digitalno potrdilo o covidu-19, ki vsebuje podatke o tem, ali:

  • so bili cepljeni proti covidu-19,
  • imajo negativen izvid hitrega testa ali testa PCR,
  • so covid-19 preboleli.

 

Digitalno potrdilo ni obvezno

Potrdilo je lahko v digitalni ali fizični obliki, velja pa, da digitalno dokazilo o covidu-19 ni obvezno. Potniki še vedno lahko vstopajo v državo pod enakimi pogoji kot prej s potrdilom o cepljenju, negativnim izvidom testa PCR ali potrdilom o preboleli bolezni.

Skrajšana tudi karantena

Obvezno testiranje PCR na covid-19 za vstop v državo bo veljalo za otroke, stare 6 let in več (prej je bilo obvezno za otroke, starejše od 5 let), v skladu s priporočili Evropske unije in pravili združenja IATA.

Trajanje obvezne karantene se je za potnike, pri katerih je izvid hitrega testa na covid-19 pri testiranju ob prihodu v Grčijo pozitiven, je bil za cepljene skrajšan na 7 in za necepljene na 10 dni. (Prej je bilo trajanje obvezne karantene za vse 14 dni.)

Naključni hitri testi

Ne glede na potrdilo o zdravstvenem stanju so lahko pri vseh potnikih, ki prispejo v Grčijo, opravljeni naključni zdravstveni pregledi. Če je potnik izbran za hitro testiranje na koronavirus in je izvid pozitiven, mora v karanteno za:

sedem dni, če je bil potnik cepljen proti covidu-19, deset dni, če je potnik necepljen.
V obeh primerih morajo potniki na zadnji dan karantene opraviti test PCR. Če je test negativen, se obvezna karantena zaključi.

 

Starejše novice