Foto: Bobo
STA
Čet, 14.7.2022 16:32
Državni zbor je danes z 52 glasovi za in 27 proti sprejel zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec.

Novi sprejeti zakon proti škodljivim posledicam prejšnje oblasti bo v prejšnje stanje vrnil 11 zakonov, spremenjenih v času prejšnje vlade. Zakon so podprli v koaliciji, v Slovenskih demokratski stranki so napovedali ustavno presojo.

Med ureditvami, ki jih vračajo v preteklo stanje, so tiste na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike.

S tem povečali prihodke državnega proračuna za 2,6 milijonov evrov

Predlog zakona ukinja še pravno podlago za vstop podjetja Uber na slovenski trg, zmanjšuje vpliv odločanja kulturnega ministra na kulturnih programskih in projektnih razpisih ter povečuje vpliv strokovnih komisij, ukinja posege v neodvisnost državnih tožilcev in tožilk ter za tuje študente umika pogoj, da potrebujejo za študij v Sloveniji na računu 5000 evrov.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič je ocenil, da bodo spremembe zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki sicer onemogoča razpis zakonodajnega referenduma za celoten paket zakonov, povečala prihodke državnega proračuna za 2,6 milijonov evrov.

Zakon so podprle koalicijske stranke Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica, ki pravijo, da s tem uresničujejo zaveze iz koalicijske pogodbe, da bodo sodelovali s civilno družbo.

Razprava vrtela okoli sprememb zakona o orožju

Podporo so mu odrekli v opoziciji, Slovenska demokratska stranka in Nova Slovenija namreč menijo, da bi bilo bolje novelirati vsak zakon posebej in ne s tako imenovano omnibus tehniko. Problematizirajo tudi, da na zakon ni mogoče vložiti pobude za zakonodajni referendum, saj vsebuje tudi spremembe zakona o davku od dohodkov pravnih oseb.

Razprava se je v pretežni meri vrtela okoli sprememb zakona o orožju, ki oži upravičenost za nabavo strelnega orožja kategorije osem A, kamor med drugim spada tudi polavtomatsko strelno orožje. Nanj je danes Slovenska demokratska stranka vložila tri dopolnila, saj menijo, da bi s tem trajno ukinili nekatere strelske športne discipline, vendar jih je državni zbor zavrnil.

Poslanec Svobode Miroslav Gregorič je predstavnike Slovenske demokratske stranke vprašal, »katera olimpijska disciplina uporablja avtomatsko orožje«.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Branko Lobnikar je pojasnil, da je evropska direktiva, ki takšno orožje prepoveduje kot posebno nevarno, nastala na podlagi posledic terorističnih napadov v Evropi. »V ničemer ne onemogoča delovanja in izvajanja strelskih društev,« je dejal, saj sprememba zakona ne prepoveduje dovoljenega športnega orožja.

V Slovenski demokratski stranki so že na matičnem odboru napovedali, da bodo ustavnost zakona preverili na ustavnem sodišču.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice