Slika je simbolična.
Klemen Polanec
Čet, 28.12.2023 07:00
Tudi ta mesec smo preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač v javnem sektorju. Preverite, kaj smo ugotovili ob pregledu 50 največjih izplačil.

Plače v javnem sektorju so še vedno tema, ki pritegne pozornost javnosti. Razprave o plačah zaposlenih v javnem sektorju so posebej aktualne v zadnjem letu, zaradi napetih pogajanj med predstavniki vlade in sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij.

Zaradi pomembnosti javnega sektorja kot enega ključnih stebrov državne ureditve in enega največjih zaposlovalcev v državi je pregled ter analiza politik v tem sektorju odločilnega pomena za zagotavljanje učinkovitega delovanja javnih institucij in zaposlenih v njih.

V tem članku bomo tako razkrili številke, ki so doslej ostale večinoma skrite pred očmi javnosti. Gre za informacije, ki bodo razjasnile, kdo so po zadnjih dostopnih podatkih najbolje plačani zaposleni v javnem sektorju in kakšni so dejansko njihovi zaslužki. 

Kdo so torej največji zaslužkarji v javnem sektorju?

Prečesali smo portal plač javnega sektorja in preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač.

Zadnji dostopni podatki, ki se nanašajo na plače v oktobru letošnjega leta, razkrivajo, da tokratno lestvico sestavljajo zaposleni v zdravstvu, sodstvu in šolstvu.

Na lestvici najvišjih plač v javnem sektorju je na prvem mestu naveden okrajni sodnik svetnik, ki je zaposlen na Okrajnem sodišču v Ljubljani. Ta je oktobra prejel najvišje izplačilo, in sicer 20.819 evrov.

Drugo mesto zaseda višji zdravnik specialist, ki je zaposlen tako v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj kot v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor in je oktobra prejel plačilo visoko 16.619 evrov.

Na tretjem mestu se je znašel višji zdravnik specialist Splošne bolnišnice Trbovlje, ki je oktobra prejel na račun plačilo visoko 16.354 evrov. Naslednjih nekaj mest pa zasedajo zaposleni v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Tako sta se na četrto in peto mesto prav tako uvrstila višja zdravnika specialista, zaposlena v ljubljanskem kliničnem centru, prvi je prejel plačo visoko 15.189 evrov, drugi pa plačo 14.298 evrov.

Prvo petdeseterico zaključuje plača visoka 11.826 evrov

Na lestvici po višini izplačil na šestem mestu sledi višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki je hkrati na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani zaposlen kot višji znanstveni sodelavec. Ta je oktobra prejel plačo visoko 14.222 evrov.

Sedmo mesto znova zaseda višji zdravnik specialist ljubljanskega kliničnega centra s 14.135 evri, sledi višji zdravnik specialist in visokošolski učitelj na že prej omenjeni medicinski fakulteti, s 14.062 evri, deveto mesto zaseda višji zdravnik specialist Splošne bolnišnice Jesenice, s 13.969 evri, prvo deseterico pa prav tako zaključuje višji zdravnik specialist, ki je zaposlen v Splošni bolnišnici Trbovlje. Ta je oktobra prejel plačo visoko 13.944 evrov.

Vzhod Slovenije pa na drugi strani zraven višjega zdravnika specialista na drugem mestu, zastopa še višji zdravnik specialist oziroma direktor Zdravstvenega doma Murska Sobota (13.497 evrov) in višji zdravnik specialist zaposlen v Splošni bolnišnici Celje (13.013 evrov).

Tukaj pa so še na 25. mestu višji zdravnik specialist Zdravstvenega doma Murska Sobota (12.972 evrov), na 26. mestu zobozdravnik zaposlen v istem domu (12.904 evrov), višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Maribor (12.874 evrov) na 28. mestu lestvice, pa tudi zdravnik specialist Zdravstvenega doma Ormož (12.696 evrov) na 31. mestu.

Prvo petdeseterico največjih zaslužkarjev javnega sektorja ne nazadnje zaseda višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Ta je oktobra prejel plačo visoko 11.826 evrov.

Starejše novice