Slika je simbolična
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 1.8.2022 20:00
Zavodu za blagovne rezerve skladišč ne bo uspelo napolniti s slovensko pšenico. Kmetje in zadruge pravijo, da je cena preslaba, pšenico pa so že tako ali tako predali. V blagovnih rezervah bo tako hrvaška ali madžarska pšenica.

Kmet Franc Küčan, ki je hkrati tudi predsednik komisije za odkup in prodajo žit, je zadovoljen z letino pšenice. Za tono je, glede na kvaliteto, iztržil od 320 do 330 evrov, a je te cene zagotovil trg, ne država. 

»Bilo je ogromno pompa glede državnega odkupa, ogromno medijskega poročanja, na žalost na koncu efekta ne bo. Slovenske pšenice ne bo dodatno v blagovnih rezervah,« pravi Küčan.

Pojbič: »Negotovost je prišla s tem, ko so povedali, da bodo odkupili vse«

Direktor Mlinopeka Karel Pojbič, ki je odkupil 15.000 ton slovenske pšenice, pravi, da je napoved državnega odkupa prišla prepozno in poskrbela predvsem za negotovost.

»Negotovost je prišla s tem, ko so povedali, da bodo odkupili vse, ampak metoda pa ni bila razpisana, kako in kam bodo odkupili, po kakšnih cenah bodo odkupili in tako naprej,« našteva Pojbič.

Ponudbe bodo, a ne za slovensko pšenico

Splošna kmetijska zadruga Ljutomer Križevci je prevzela 5000 ton pšenice. Skoraj polovico tega za zdaj le skladiščijo za kmete, saj ti čakajo na ugodno ceno

»Ocenjujem, da bo dovolj ponudbe, sem pa skeptičen glede tega, koliko bo slovenske pšenice v ponudbi,« pravi direktor Splošne kmetijske zadruge Ljutomer Križevci Slavko Petovar.

Slavko Petovar, direktor Splošne kmetijske zadruge Ljutomer Križevci

Razpis blagovnih rezerv: 310 evrov na tono, manj kot so prodajali kmetje

Zavod za blagovne rezerve je v razpisu za odkup za 40.000 ton namenil 12,4 milijone evrov ali v povprečju 310 evrov na tono. Občutno manj, kot je bila cena v času žetve.

Glede na slabo ceno tako v blagovnih rezervah verjetno ne bo pristala slovenska pšenica.

»Težko verjamem, da bo slovenska, ker slovenska več ali manj že vse ima svojega kupca,« je jasen Pojbič.

Karel Pojbič, direktor Mlinopeka

Odkup madžarske in hrvaške pšenice, slovenska je že prodana

Pšenica je trenutno ugodnejša na Hrvaškem, kjer primanjkuje skladišč, zato tamkajšnji kmetje tudi hitijo s prodajo. Razpis blagovnih rezerv je vseevropski, ključni kriterij pa je najnižja cena.

»Imeli bomo polne kašče, ampak ne slovenske pšenice, tuje. Celo mogoče madžarske, hrvaške ali pa še katere, ki je bolj ugodna,« pravi Küčan.

Franc Küčan, predsednik Komisije za odkup in prodajo žit v Sloveniji

Petovar: »Država bi lahko odkupila vso pšenico in jo nato po nižji ceni prodajala mlinom«

Naši sogovorniki se strinjajo, da je državni odkup prišel prepozno, samooskrbo in nižje cene za potrošnike pa bi lahko dosegli drugače.

»Država bi lahko po neki dogovorjeni ceni odkupila vso pšenico in jo potem po nižji ceni prodajala mlinom. Moka in posledično tudi kruh bi lahko bila v trgovinah potem cenejša,« pravi direktor Splošne kmetijske zadruge Ljutomer Križevci.

Državni odkup pšenice tako ne bo blažil maloprodajnih cen, bo pa po vsej verjetnosti povečal uvoz tujih žit.

Starejše novice