Ljubljanainfo
Tor, 8.6.2021 15:31
Največja naložba v slovensko papirniško industrijo zadnjih 40 let naj bi končala obdobje negotovosti v Palomi. Janez Janša izpostavlja strateški pomen novega papirnega stroja, slovaški lastnik pa napoveduje sto milijonske naložbe.

Nov papirni stroj v Palomi proizvaja pet in pol metrov širok papir s hitrostjo proizvodnje do 2000 metrov na minuto. Vsak dan bodo tako v Sladkem vrhu z novo pridobitvijo proizvedli do 220 ton papirja. »Ta novi stroj lahko letno proizvede dovolj papirja za pet do šest mesecev porabe higienskih izdelkov v Sloveniji,« je povedal predsednik uprave Palome Richard Žigmund.

Proizvodnja toaletnega papirja strateškega pomena

Predsednik vlade Janez Janša je na slovesnosti ob predaji stroja v uporabo izpostavil pomanjkanje higienskih izdelkov po Evropi v času epidemije in tudi izpostavil, da ima 41 milijonska naložba strateško dodano vrednost za prihodnost.

»Ni pomembno samo, da nekaj proizvajaš čim ceneje in kjerkoli na svetu, pomembno je tudi to, da je to realno dostopno tudi takrat, ko se logistične verige trgajo zaradi takšnih in drugačnih kriz,« je povedal Janša.

Slovaki napovedali nove naložbe

Slovenski državni holding je Palomo pred petimi leti prodal slovaškemu poslovnežu Milanu Filu, ki je s svojo skupino podjetij največji proizvajalec toaletnega papirja v Srednji in Vzhodni Evropi. Kljub dogovoru s sindikatom, da bodo Slovaki obdržali število zaposlenih in ohranili proizvodnjo, so bili delavci zadnja leta v negotovosti. A lastnik je danes napovedal dodatne naložbe. »Načrtujem, da bomo v podjetje skupno vložili sto milijonov evrov,« je v Sladkem vrhu dejal Filo.

Naložba, ki ohranja več kot 500 delovnih mest in zagotavlja prihodnost

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je zato prepričan, da je bila odločitev o prodaji pravilna in potrjuje jo prav novi papirni stroj, ki za tretjino povečuje proizvodne zmogljivosti Palome. »Predvsem pa to pomeni ohranitev obstoječih 500 in nekaj delovnih mest, predstavlja za ta del Slovenije en velik korak naprej,« je povedal Počivalšek.

Najsodobnejša tehnologija za naslednjih 30 let

Projektiranje, proizvodnja in predvsem transport stroja je bil velik logistični zalogaj. Papirniški industriji v Sladkem vrhu naj bi služil vsaj naslednjih 30 let. »Kar se tiče same tehnologije je to vrhunski stroj v svetovnem merilu, ne obstaja boljša tehnologija, ki bi jo lahko kupili,« je izpostavil predsednik uprave Palome Richard Žigmund.

Dve novi proizvodni liniji

V prihodnje Paloma načrtuje posodobitev izdelave končnih izdelkov z višjo dodano vrednostjo z dvema novima proizvodnima linijama. »S tem se bo proizvodnja papirja povečala na dodatnih 40.000 ton na leto,« napoveduje predsednik uprave Eco Investmenta Milan Filo.

Pandemija pozitivno vplivala na proizvodnjo higienskega papirja

V nasprotju s številnimi drugimi panogami je epidemija covid-19 za papirno industrijo in higienske izdelke prinesla nove priložnosti.

»Pandemija korona virusa je imela na proizvodnjo higienskega papirja pravzaprav pozitiven vpliv, saj ljudje dosti več pozornosti posvečamo higieni in zdravemu načinu življenja,« je povedal predsednik uprave Palome.

Prav večje povpraševanje naj bi, ob novih naložbah, bilo zagotovilo, da je obdobja negotovosti v Palomi konec in se bo 140-letna tradicija papirniške industrije v Sladkem vrhu nadaljevala.

Starejše novice