Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 23.7.2021 11:24
Najnovejši odlok vlade je povzročil novo razburjenje med delavci migranti. Čezmejni delavci migranti menijo, da je odlok protiustaven in diskriminatoren, oglasil se je tudi Židan.

Vlada je na zadnji seji med izjemami za vstop brez karantene in brez pogoja PCT uvrstila tudi čezmejne delovne migrante. To je bila seveda tudi ves čas pobuda te številčno velike skupine državljanov, ki si kruh služijo na drugi strani meje, po poenotenju pravil in odpravi semaforja držav. Seveda pa brez zapleta ne gre.

Zračno razdaljo bo določal tudi Google

Izjema so le tisti čezmejni delavci, ki živijo največ 10 kilometrov zračne razdalje od skupne mejne črte s sosednjo državo. Gre sicer za začasno izjemo, ki bo v veljavi najkasneje do prvega septembra.

In kako bodo delavci dokazilo upravičenost na meji? Upošteva se pogodba o zaposlitvi, podpisana izjava delodajalca ali podobno dokazilo, ki utemeljuje delovno razmerje kot razlog za prehajanje meje. Zračna razdalja se določa z uporabo prosto dostopnega strežnika z geografskimi podatki in zemljevidi podjetja Google. 

Neustavna, diskriminatorna sprememba, ki bo povzročila še večji kaos

Odzvali so se seveda tudi že v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije, ki so opozorili, da je sprememba odloka diskriminatorna, protiustavna in namenjena temu, da se med seboj skrega čezmejne delavce.

Vlado pozivajo, da se izjema razširi na vse čezmejne delavce, saj gre za prehodno obdobje, ki omogoča prebroditev časovnega intervala od cepljenja do vzpostavitve imunosti.

»Ustavno presoje ne bomo vlagali, saj bi odlok zagotovo padel na ustavnem sodišču in bi se uveljavilo prejšnje stanje. To smatramo kot provokacijo, predlagatelj pa je s tem naredil še večji kaos kot je bil prej,« je dejal predsednik sindikata Mario Fekonja za naš portal in dodal, da si ne predstavlja, kako bodo policisti na meji merili razdaljo.

Pisali Židanu in napovedali velik protestni shod na meji

Oglasil se je tudi poslanec Dejan Židan, ki pravi, da je ob spremembi odloka pričel dobivati pisma državljank in državljanov.

V enem od njih naj bi državljanka napovedovala protest na meji v prihodnjih dneh, udeležbo naj bi potrdilo že 600 oseb, pričakuje pa se jih do 5000. Delavci migranti naj bi svoja vozila ustavili na voznem pasu pred mejnim prehodom, izstopili, zaklenili in odšli.

Židan tako vlado poziva k takojšnji spremembi odloka na način, da se črta pogoj 10 kilometrske zračne linije od meje.

Starejše novice