Slika je simbolična (foto: Bobo).
Klemen Polanec
Čet, 1.2.2024 18:00
Tudi ta mesec smo preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač v javnem sektorju. Preverite, kaj smo ugotovili ob pregledu 50 največjih izplačil.

V Sloveniji že tretji teden poteka stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki zahtevajo izpolnitev svojih stavkovnih zahtev, med katerimi je tudi uvedba posebnega plačnega stebra za zdravstvo.

Zdravniki in zobozdravniki trdijo, da so njihove plače neprimerne glede na zahtevnost in odgovornost dela, ki ga opravljajo, in da so v primerjavi z drugimi poklici v javnem sektorju podcenjeni.

Kako pa so v resnici razporejene plače v javnem sektorju in kdo so prejemniki najvišjih plač oziroma izplačil?

Zaradi pomembnosti javnega sektorja kot enega ključnih stebrov državne ureditve in enega največjih zaposlovalcev v državi je pregled ter analiza politik v tem sektorju odločilnega pomena za zagotavljanje učinkovitega delovanja javnih institucij in zaposlenih v njih.

V tem članku bomo tako razkrili številke, ki so doslej ostale večinoma skrite pred očmi javnosti. Gre za informacije, ki bodo razjasnile, kdo so po zadnjih dostopnih podatkih najbolje plačani zaposleni v javnem sektorju in kakšni so dejansko njihovi zaslužki.

Kdo so torej največji zaslužkarji v javnem sektorju?

Prečesali smo portal plač javnega sektorja in preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač.

Zadnji dostopni podatki, ki se nanašajo na plače v novembru prejšnjega leta, razkrivajo, da tokratno lestvico sestavljajo zaposleni v policiji, šolstvu, predvsem pa zdravstvu.

Na lestvici najvišjih plač v javnem sektorju je na prvem mestu naveden policijski inšpektor. Ta je novembra prejel najvišjo plačo, in sicer 26.107 evrov bruto.

Na drugem mestu se je znašel prav tako zaposleni v slovenski policiji in opravlja delo policijskega inšpektorja specialista. Ta je novembra prejel bruto plačo visoko 17.499 evrov.

Tretje mesto zaseda višji zdravnik specialist iz Splošne bolnišnice Trbovlje, ki je prejel plačo visoko 15.908 evrov, na četrtem mestu pa se je znašel pomočnik ravnatelja, zaposlen na Elektrotehniško-računalniški strokovni šoli in gimnaziji Ljubljana, ki je prejel plačo visoko 15.689 evrov. Prvo peterico zaključuje višji zdravnik specialist, ki je zaposlen hkrati v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj in v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca. Novembra si je prislužil 15.054 evrov bruto.

Prvo petdeseterico zaključuje plača visoka 11.596 evrov

Na lestvici po višini izplačil na šestem mestu sledi višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki je novembra prejel plačo visoko 14.394 evrov bruto.

Sedmo mesto prav tako zaseda višji zdravnik specialist ljubljanskega kliničnega centra, ki je zaposlen tudi kot visokošolski učitelj na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Njegova plača je novembra znašala 14.168 evrov.

Na osmem mestu lestvice sledi še en višji zdravnik specialist, tokrat iz Zdravstvenega doma Murska Sobota, s plačo visoko 13.832, na devetem se je znašel spremljevalec gibalno oviranih učencev iz Vrtca Murska Sobota, ki je prejel plačo v višini 13.795 evrov, deseto mesto pa zaključuje višji zdravnik specialist iz Zdravstvenega doma Lendava, s plačo visoko 13.790 evrov.

Prvo petdeseterico največjih zaslužkarjev javnega sektorja zaseda višji zdravnik specialist Zdravstvenega doma Logatec. Ta je novembra prejel bruto plačo visoko 11.596 evrov.

Starejše novice