Foto: sloski.si
Peter Dominko
Čet, 1.2.2024 14:37
Le nekaj dni po Meti Hrovat se od smučarskih strmin poslavlja tudi Štefan Hadalin. Najboljši slovenski slalomist zadnjih let priznava, da je prišel do točke, na kateri ima vsega skupaj dovolj.

Skromna sezona brez osvojene točke in s serijo odstopov na slalomskih tekmah je bila pika na i odločitvi, da zaključi profesionalno kariero.

Štefan Hadalin je na novinarski konferenci v prostorih Smučarske zveze Slovenije pojasnil razloge za umik iz bele karavane. V svetovnem pokalu je nastopal skoraj desetletje, največji uspeh pa je dosegel 11. februarja 2019.

Na svetovnem prvenstvu v švedskem Äreju je v alpski kombinaciji osvojil srebrno medaljo, čeprav je bil po smuku uvrščen šele na 30. mesto. V alpski kombinaciji je zabeležil tudi edino uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, istega leta je bil v Banskem tretji.

Osemindvajsetletni Hadalin je nastopil na 130 tekmah svetovnega pokala, devetkrat se je uvrstil med najboljšo deseterico. V slalomu je bil najboljši sedmi.

Na mladinskih svetovnih prvenstvih je osvojil tri medalje. Leta 2016 je bil v Sočiju svetovni prvak v alpski kombinaciji, leto pred tem pa je v norveškem Hafjellu srebro kolajno osvojil v kombinaciji in superveleslalomu.

Poslovil se bo v Kranjski Gori

»V zadnjih letih sem se soočal z veliko zdravstvenimi težavami. Kljub vsemu vloženemu delu in času in energiji sem prišel do točke, na kateri ne zmorem več. Ne zmorem več preko občutkov, ki mi jih sporoča telo. Ne zmorem več preko svojih čustev.

Predvsem pa ne zmorem več prenašati pritiskov, ki jih prinaša tekmovalni ritem vrhunskega športa. Vseeno sem do zadnjega užival v procesu športnega treninga. Dal sem vse in še več. Morda celo preveč. Celotno življenje sem posvetil temu, da bi mi uspelo,« je v solzah sporočil Hadalin.

Najboljši slovenski slalomist zadnjih let je prepričan, da mu je v smučarski karieri uspelo, resda ne vse, kar si je zadal, a marsikaj, o čemer je pred leti zgolj sanjal. Dodal je, da je na poti vzponov in padcev ponosen na dosežene rezultate.

Želi si, da bi bilo med ljudmi več razumevanja, saj so tudi smučarji samo ljudje s čustvi in dostojanstvom. Od športne poti se bo uradno poslovil v Kranjski Gori, ne ve pa še, v kakšni obliki, si pa želi dan ohraniti v lepem spominu.

V preostanku sezone ne bo nastopal.

Starejše novice