Ljubljanainfo
Čet, 1.2.2024 10:21
Do dolgotrajne zamude je prišlo zaradi epidemije.

V Ljubljano je končno prispela replika zvezdnega opazovalnika, ki so ga sredi 18. stoletja izdelali v Pekingu po načrtih slovenskega jezuita, diplomata in znanstvenika Ferdinanda Avguština Hallersteina

Po kitajsko je bil znan kot Liu Songling. Predsedoval je cesarskemu astronomskemu observatoriju v Pekingu. Bronasta replika opazovalnika je darilo veleposlaništva Ljudske republike Kitajske v Sloveniji in bo del spomenika Hallersteinu na Grudnovem nabrežju, projektu kitajskega veleposlaništva in Mestne občine Ljubljana. 

Mestna občina je bila zadolžena izdelati in namestiti kamniti podstavek na Grudnovem nabrežju, na katerega so kitajski inženirji, ob pomoči zaposlenih iz družbe Kamen, pred dnvi že začeli nameščati repliko opazovalnika. 

Odkritje spomenika bo v prihodnji torek ob 11. uri. Pobudo za postavitev obeležja Hallersteinu v Ljubljani je podalo več ustanov in posameznikov, komisija ljubljanske občine za postavitev spomenikov in obeležij pa je nato junija 2018 s sklepom podala soglasje, da se ta pobuda tudi uresniči.

Dolga zamuda

Na Ljubljanainfo smo o načrtih za postavitev spomenika poročali že septembra - takrat je občina pojasnila, da podstavek na nabrežju že dolga leta sameva zato, ker se je zataknilo na kitajski strani. V fazi priprav je namreč udarila epidemija, kar je povzročilo dolgotrajno zamudo.  

Spomenik slovitemu znanstveniku, ki se je sicer rodil v Mengšu, bi sicer moral v Ljubljano prispeti leta 2019.

»Sporočamo, da je Mestna občina Ljubljana v dogovoru z Veleposlaništvom Republike Kitajske uredila trg in montirala podstavek za spomenik Ferdinandu Avguštinu Hallersteinu. Veleposlaništvo Republike Kitajske naj bi že v preteklem letu zagotovilo kopijo astronomskega opazovalnika, katerega original stoji na pekinškem observatoriju.  Zaradi covidne situacije na Kitajskem, kjer izdelujejo kopijo, se je postavitev spomenika zamaknila v letošnje leto. Mestna občina Ljubljana je v kontaktu z Veleposlaništvom Republike Kitajske vendar končnega datuma o prispetju astronomskega opazovalnika še nimamo,« je takrat pojasnila Mestna občina Ljubljana.

Komentarji (3)

ZGONA DARJONC (ni preverjeno)

Zakaj zavajate narod s članki tipa "Mlada mamica našla poseben način zaslužka! Na dan lahko zaslužite 7000EUR"? Pička ima lepo faco, če bi bila pametna, bi za seboj imela cliota, ne pa vozilo, katerega vzdrževanje na leto stane toliko kot clio. Menim, da je tako nategovanje naroda vredno edino takega medija, kot je vaš. SRAMOTA!!!

Franc Remškar (ni preverjeno)

Že pred časom sem opazil "podstavek" z napisom in bil prepričan, da je to vse kar naj bi tukaj bilo! Zdaj sem prijetno presenečen, da se postavlja "nadgradnja"! Upam, da bo tudi nadzorovano, saj veste, mularija in zbiralci kovin.....

Stari morž (ni preverjeno)

" ...Hallerstein..." ja, ja, stari slovenski priimek. Ta pravi, izvirni slovenci....

Starejše novice