Ljubljanainfo
Sre, 22.6.2022 14:11
Hrvaška izpolnjuje pogoje in je pripravljena na prevzem evra s prvim dnem prihodnjega leta, je sporočila Evropska komisija. Pa lahko že zdaj tam plačujete z evri?

Dokončna odločitev naj bi bila sprejeta v začetku julija, ko bo določen tudi končni tečaj za menjavo kun v evre, piše Zveza potrošnikov Slovenije.

Pred enim letom je bila Hrvaška vključena v evropski tečajni mehanizem, tečaj je bil določen 1 evro = 7,5345 kune. Pričakuje se, da bo tak tudi končni tečaj.

Sicer pa mora država za prevzem evra izkazati stabilnost na području inflacije - stabilnosti cen, stopnje javnega dolga, višine obrestnih mer in stabilen deviznega tečaja. 
 

Dvojno označevanje in zaokroževanje cen

Uradno dvojno označevanje v trgovinah, restavracijah, hotelih in podjetjih se bo začelo septembra, mnogi pa so ga že uvedli, še piše zveza potrošnikov.

To bo tudi razkrilo neupravičeno zvišanje cen ob prehodu na evro, a glede na izkušnje iz drugih držav, tudi Slovenije, je pričakovati dvig cen, tudi na področju gostinskih storitev in turizma. Posledica prehoda bo tudi zaokroževanje cen, pričakovano seveda navzgor.

Ponekod že lahko plačujete z evri 

Določene storitve, predvsem turistične in gostinske, lahko na Hrvaškem že zdaj plačate v evrih. 

Kljub temu na zvezi potrošnikov svetujejo, da pred odhodom na dopust k sosedom pridobite nekaj kun oziroma imate s seboj plačilne kartice, ki so splošno sprejeto plačilno sredstvo ali pa z njimi dvignete denar na bankomatu.

Pri plačilu z evri bodite pozorni na menjalni tečaj, ki ga uporabi ponudnik – smiselna je uporaba kalkulatorja, vsaj pri večjih zneskih.

Koristni nasveti:

  • Na dopust vzemite različna plačilna sredstva: gotovino, debetno kartico, kartico z odloženim plačilom.
  • Denar na bankomatih vedno dvigujte z debetnimi karticami.
  • Kljub možnosti plačila z evri - vsaj ponekod - imejte s seboj nekaj kun ali jih pridobite na mestu dopustovanja.
  • Bodite pozorni na menjalni tečaj: če plačate z evri, pri nakupu kun v menjalnici ...
  • Pri dvigih gotovine in plačilih na POS-ih vedno izberite možnost brez konvezije oziroma plačilo v lokalni valuti.

Starejše novice