Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 11.11.2021 14:39
Znova nepremišljeno, brez odgovorov in pojasnil, so prepričani v sindikatu vzgoje in izobraževanja.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimir Štrukelj se je v izjavi za javnost kritično opredelil do neodzivnosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport na pozive sindikata.

Kritični do neodzivnosti ministrice

Pravi, da naj natančno razjasni določbe iz zadnjega vladnega odloka in okrožnice ministrstva glede izvajanja samotestiranja v šolah, odgovori na številne dileme, ki so se pojavile med deležniki v šolstvu, in ustrezno naslovi napetosti na šolskem polju ter stiske zaposlenih, staršev in otrok, ki so posledica nejasne vsebine odloka in komuniciranja le-tega v javnosti.

Glavni tajnik sindikata se je v izjavi opredelil tudi do stališč, opozoril in pričakovanj združenja ravnateljev po njihovem včerajšnjem sestanku s predstavniki šolskega in zdravstvenega ministrstva.

Potem ko je vlada minuli petek pozno zvečer sprejela strožje ukrepe za zamejitev širjenja covida-19, s katerimi je med drugim določila, da bo samotestiranje učencev in dijakov od 15. novembra potekalo trikrat na teden v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov, so z šolskega ministrstva najprej sporočili, da bo samotestiranje še naprej prostovoljno.

Naknadno pa so sporočili, da bo samotestiranje v šolah obvezno.

Ministrici poslali zahtevo

Ker je povsem očitno, da so bili ukrepi tudi tokrat pripravljeni skrajno površno in brez posvetovanja s komer koli, zadevajo pa ne le ravnatelje in zaposlene, pač pa vse otroke in njihove starše, je sindikata vzgoje in izobraževanja že v torek na ministrico naslovil zahtevo, da odpravi nejasnosti v odloku in okrožnici, ki so jo prejele šole.

»Odgovorov nismo prejeli. Ministrstvo je sicer samozavestno napovedalo, da bo ravnateljem osnovnih in srednjih šol vse podrobnosti pojasnilo ter odgovorilo na vsa odprta vprašanja na sestanku v sredo, a tudi to se ni zgodilo, saj so tudi ravnatelji včeraj ostali praktično brez vsakršnih uporabnih informacij«.

Grožnje s prehodom na izobraževanje na daljavo nedopustne

V sindikatu pričakujejo, da bo vlada prisluhnila pozivom glede uvajanja ukrepov in samotestiranja najmlajših v domačem okolju. Dodajajo, da je obenem nedopustno, kako je ukrepe razlagal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Damir Orehovec, ki je grozil s prehodom na izobraževanje na daljavo, če se ne bo izvajalo tega, kar je zapisano.

»Opozorili smo, da je velika težava v izobraževanju vse večje in vsakodnevno stopnjujoče se pomanjkanja kadra (na kar je SVIZ pristojne opozarjal že lani, a ministrica ni želela prisluhniti pozivom v tej zvezi).

Posebej izpostavljamo, da zaostritve pri testiranju in nošenju mask v šolah kažejo, da vlada ocenjuje, da so tveganja v vzgojno-izobraževalnem sistemu izrazito velika, a v predlaganih spremembah izplačila dodatkov za delo v rizičnih razmerah zaposlene v vzgoji in izobraževanju hkrati uvršča med tveganju najmanj izpostavljene, kar je skrajno cinično in kaže na podcenjujoč odnos oblasti do zaposlenih v šolstvu«.

Dodajajo še, da so obenem pri oceni tveganja vedno spregledani strokovni delavci v vrtcih, ki svoje delo opravljajo neprekinjeno ves čas epidemije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice