Vir: Instagram placesandnotes
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Ned, 7.11.2021 07:52
Si upate živeti drugače? Predstavljamo zgodbo Slovenke, ki z majhnima otrokoma potuje po svetu.

Katja Mikoš je Slovenka, ki je pred enajstimi leti zapustila domovino in začela potovati po svetu. To počne še danes. 

Potuje že od malih nog, starša sta njo in brata rada vzela s seboj na pot, vedno v lastni režiji in tudi na kakšne bolj eksotične destinacije.

Kasneje je v študentskih letih z nahrbtnikom veliko potovala sama ali s kolegicami, s potepanji pa ni odnehala niti po selitvi v Nemčijo, ko se jima je s takratnim partnerjem pridružil sin. Zdaj je sin star že deset let, z nekdanjim partnerjem pa imata deljeno skrbništvo.

S potovanji je nadaljevala tudi po rojstvu sina

V vlogi samske mame se je Slovenka počutila odlično, tudi takrat sta s sinom veliko potovala po svetu in si med drugim privoščila tudi daljše trimesečno potovanje, ko so ji v službi odobrili neplačan dopust.

Trenutno desetletni sin živi pri očetu in je z mamo praviloma v času počitnic. Z novim partnerjem, ki prihaja iz Francije, ima Mikoševa še enega otroka, dojenčico, ki se je družini pridružila letos poleti.

Otroka vzgajata v multikulturni družini, doma pa govorijo kar štiri jezike - slovenščino, nemščino, angleščino in francoščino.

Preprosta in spontana družinska potovanja

Potovanja so pogojena z razpoložljivim časom, vremenskimi razmerami, cenami letalskih kart in tudi tem, kaj si v tistem trenutku želijo. Včasih enostavno prija odklop na plaži, drugič je čas za izlet z avtomobilom (angl. 'road trip'), tretjič za obisk velemesta ali pa kakšne manj znane eksotične destinacije.

Sicer je odvisno od težavnosti potovanja, a družina se običajno vnaprej na potovanje malo pripravi, potem pa radi potujejo spontano. Sploh takrat, kadar so na poti z avtom in kadar niso časovno omejeni.

»Potujemo precej preprosto, z malo prtljage, kadar gremo na letalo. Radi smo tudi bolj spontani. Zadnji dve leti večinoma potujemo z našim 20 let starim avtomobilom, Land Rover Defenderjem, ki sva ga s partnerjem lastnoročno predelala v 'kamper vozilo', letos poleti pa smo za več udobja dodali še strešni šotor,« razlaga za Ljubljanainfo

Takšno vozilo jim trenutno omogoča ultimativno svobodo, sploh v času, ko je veliko omejitev na račun pandemije. 

Velik finančni zalogaj? 

Zanimalo nas je, kako multikulturna družina usklajuje finančne obveznosti in potovanja.

»Običajno je tako, da imamo ljudje redno službo in dovolj prihodkov, a premalo dopusta, ali pa časa na pretek, zmanjka pa nam pri financah. Mi smo nekako našli zlato sredino, ki nam trenutno omogoča bolj sproščen življenjski stil. V času redne službe sem kot večina nas, popotniških duš, štela dneve dopusta.

Ker živim v tujini, sem v vse skupaj morala stisniti še obiske domovine in vedno bolj sem si želela svobode in počasnejšega tempa, predvsem pa, da ne bi več živela le za vikende,« za Ljubljanainfo poudari Mikoševa.

Slovenka doda, da vse skupaj brez prihrankov ne bi bilo izvedljivo. Slednje ima tudi zaradi prodaje nepremičnine, vedno pa se najde tudi kakšna priložnost za delo prek spleta.

Trenutno je sicer na porodniški, partner pa se ukvarja s startup podjetjem.

»Oblačila opereš, ko so res umazana«

Slovenka razlaga, da z družino poskušajo potovati, kar se da trajnostno.

»Takšen življenjski stil te predvsem nauči živeti z veliko manj stvarmi in dobro izbrati tisto, kar res rabiš. Opaziš, da imaš doma goro oblačil in res ne rabiš novih, nekaj stvari z veseljem podariš komu, ki jih potrebuje bolj kot ti. Bolj ceniš naravo, ker več časa preživiš zunaj. 

Ceniš tudi pitno vodo in paziš na porabo, ker pač nimaš pipe z neomejenim dotokom, tako kot doma. Tudi elektrika je omejena, saj je edini vir solarni panel, ki ga imamo na strehi avta. Oblačila opereš, ko so res umazana, živila vedno sproti porabiš in hrane nikoli ne vržeš stran, pa še kaj bi se našlo.

Izziv pa vidim recimo v ločevanju odpadkov, ki je doma vsekakor lažje kot pa takole na poti,« poudari Slovenka. 

Tuširajo se tudi na bencinskih črpalkah

Multikulturna družina potuje z avtom in v njem tudi prenoči. Kako je s pranjem oblačil, tuširanjem in opravljanjem drugih higienskih potreb? 

»S seboj imamo manjši prenosni tuš, sicer pa najdemo kakšno jezero, reko ali pa v najboljšem primeru skočimo kar v morje. Tuši se najdejo tudi na bencinskih črpalkah, za silo se da osvežiti tudi le v umivalniku in pa s čistilnimi robčki, seveda gremo včasih tudi v kamp s sanitarijami ali pa obiščemo javne bazene,« pojasni.

V avtu imajo tudi dodatne rezervoarje vode, tako da umivanje rok in zob nista problem. Oblačila perejo na roke z ekološkimi biorazgradljivimi pralnimi praški, če pa se perila nabere več, ga operejo v pralnem stroju v kampu.

Ostale higienske potrebe pa včasih opravijo tudi v naravi, predvsem pa, izpostavlja Slovenka, za sabo nikoli ne pustijo smeti.

Šolanje otrok v času potovanj

Pri načrtovanju potovanj je treba upoštevati tudi šolanje otrok. 

Starejši sin obiskuje četrti razred osnovne šole v Nemčiji. Tam je izredno težko otroka vzeti iz šole že za en sam dan, kaj šele za daljše potovanje, poudari Slovenka. Z njim, odkar je v šoli, zato potujejo le v času šolskih počitnic.

So pa zato dobro izkoristili čas, ko je še obiskoval vrtec. Hčerka je stara šele dobre štiri mesece in jo čaka še nekaj let do šole.

Potovanje z otroci je lahko tudi izziv

Največji izziv je za družino trenutno usklajevanje njihove odsotnosti s sinovimi šolskimi počitnicami, hčerkinimi obveznimi zdravniškimi pregledi in ostalimi pomembnimi termini, pa seveda razpoložljive finance.

Mikoševa sebe vidi kot precej sproščeno mamo, ki tudi na potovanjih z otroki ne komplicira in meni, da je izzivov na račun tega precej manj.

Med izzive spadajo tudi situacije, ko nastopi kakšna bolezen, poškodba ali nesreča, ko morajo noč preživeti na letališču, se pokvari avto ali pa tri dni zaporedoma lije kot iz škafa in je otrokom dolgčas. Takšne situacije je lažje prebroditi, kadar potujeta brez otrok.

Potovanje z majhnimi otroci ni za vse

»Sama sem mnenja, da mora vsak početi to, kar ga veseli. Če je nekdo trdno prepričan, da potovanja z otroki zanj niso dobra ideja, potem naj ne sili v svet. Ampak naj hkrati ne napada tistih, ki si tega želimo. Mene bi težko prepričali, da je večurni obisk nakupovalnega centra z otroki vsak vikend dobra ideja. Ljudje smo si različni in prav je tako. Tako tudi potovanja niso za vse, kaj šele potovanja z otroki,« je prepričana popotnica. 

»Potovanja z otroki so v naši družini nekaj povsem normalnega, oba s partnerjem sva tako odraščala in na čas otroštva imava oba lepe spomine. Sinu in hčerki želim zato približati različne kulture, tradicije, ju naučiti sprejemati drugačnost in z njima deliti te dragocene trenutke, tako zabavne kot tudi tiste, manj prijetne.

Imamo seveda tudi dneve, ko se skregamo ali pa gre kaj drugega narobe, tudi pri nas ni vedno vse kot v pravljici,« nadaljuje popotnica. 

Otroci bolj cenijo to, kar imajo doma

Potovanje z otroki ima po mnenju Mikoševe ogromno prednosti. Od tega, da otroci spoznajo in sprejmejo nove kulture, se naučijo angleščine, okusijo kakšno eksotično jed, bolj cenijo to, kar imajo doma, sprejmejo drugačnost, so zunaj v naravi in povsod najdejo nove prijatelje, pa do tega, da ima vsa družina popolnoma drugačno izkušnjo stika z domačini, kot če človek potuje sam.

Največjo prednost pa Mikoševa vidi v njihovem skupnem času. Da sta oba starša ves čas s hčerko in ni stresnih situacij, ki velikokrat nastanejo, kadar en starš cele dneve preživi na delovnem mestu, drugi pa doma.

»Konec koncev si otroci največkrat želijo prav naše pozornosti in časa, ne pa materialnih dobrin. In časa je na potovanjih za vse dovolj,« pove Slovenka. 

Najbolj jo je presenetila Nemčija

»Največji kulturni šok sem doživela, ko sem se preselila v Nemčijo. Čeprav smo še vedno v Evropi, je tu vse tako zelo drugače. In marsikaj ni tako, kot si mislijo mnogi, ki tu nikoli niso živeli,« razlaga Slovenka.

Na posameznih potovanjih pa kulturni šok pravzaprav pričakuje in nanj ne gleda kot na nekaj negativnega. Potrudi se razumeti, zakaj so stvari tam takšne, kot so, kljub temu pa jo včasih, kaj vrže s tira.

Na primer moško uriniranje v javnosti, ki je nekaj povsem običajnega v Indiji, ali pa prostitucija mladoletnic v Kambodži. Ob takšnih prizorih seveda ne ostaneš ravnodušen, pripomni Mikoševa. 

Slovenija je pravi mali raj

Slovenka na svojo rodno državo po več kot desetih letih življenja v tujini gleda precej drugače. 

»Na račun potovanj, še bolj pa na račun skoraj enajstletnega življenja v tujini, na domovino gledam drugače. Ne jemljem je več za samoumevno. Bo že držalo, da se zaveš, kaj imaš, šele takrat, ko to izgubiš. Slovenija je pravi mali raj. Tako majhna je, pa ima vse, od morja do gora, jam, potokov, jezer, zelenih travnikov, vinogradov, očarljivih vasic in še in še,« nadaljuje.

»Morda ji manjka kakšno 'hipstersko' velemesto, ampak v nekaj urah vožnje čez mejo smo že tam. Pa pustimo politiko. Nobena država ni brez napake, seveda je tudi v Sloveniji marsikaj narobe, pa jo vseeno vidim kot raj,« za Ljubljanainfo zaključi Slovenka. 

Dogodivščine popotniške družine lahko spremljate na InstagramuFacebooku in blogu, kjer delijo tudi koristne nasvete o potovanjih. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice