STA
Sob, 26.2.2022 10:03
Madžarska se je ponudila za gostiteljico mirovnih pogajanj med Rusijo in Ukrajino.

Madžarska je v petek zvečer ponudila, da bi gostila mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino v Budimpešti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O ponudbi bodo razmislili

Zunanji minister Peter Szijjarto je dejal, da je poklical svojega ruskega kolega Sergeja Lavrova in direktorja administracije ukrajinskega predsednika Andrija Jermaka.

»Predlagal sem, da bi pogovori potekali v Budimpešti,« je sporočil. »Za ponudbo sta se mi zahvalila in dejala, da bodo o njej razmislili,« je dodal Szijjarto.

Izrazil je tudi upanje, da bo dogovor o začetku mirovnih pogajanj dosežen v naslednjih urah ali dneh, poroča AFP.

Zelenski pripravljen na mirovna pogajanja

Rusija je že pred ponudbo Madžarske sporočila, da je pripravljena organizirati srečanje z ukrajinsko delegacijo v Minsku, glavnem mestu Belorusije, in pozvala k predaji ukrajinske vojske, ki da je predpogoj za "pogajanja".

Med Ukrajino in Rusijo naj bi sicer potekali pogovori o kraju in času pogajanj, so v petek zvečer sporočili v Kijevu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sprejel predlog ruskega predsednika Vladimirja Putina in je pripravljen na mirovna pogajanja in sklenitev premirja, je v petek zvečer sporočil njegov tiskovni predstavnik Sergej Nikiforov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kremelj zavračal pogovore 

»Moram zavrniti očitke, da smo zavrnili pogajanja. Ukrajina je bila in je vedno pripravljena na pogajanja o miru in premirju. To je naše trajno stališče. Sprejeli smo predlog ruskega predsednika,« je zapisal na svojem Facebook profilu.

Kremelj je sicer kljub večkratnim zahtevam ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pred začetkom ruske invazije dosledno zavračal pogovore z Ukrajino.

Starejše novice