Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 17.2.2023 20:45
Cena popisane košarice živil najnižja doslej.

Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, se je v 12. popisu osnovnih živil znižala za 0,73 evra. Njena vrednost je bila od začetka spremljanja najnižja in je znašala 39,57 evra.

Ponovno je opaziti zmanjšanje razlike med najcenejšimi košaricami trgovcev, so zapisali na ministrstvu.

»Povprečna vrednost najcenejše košarice osnovnih živil je glede na celotno obdobje spremljanja cen od 13. septembra lani do 13. februarja najnižja,« so poudarili in navedli, da se je v primerjavi s prejšnjim popisom znižala tudi razlika med najcenejšo in najdražjo košarico.

Ta sedaj znaša 2,11 evra.

Prav tako se je znižala razlika med najcenejšo in najdražjo vrednostjo najcenejše sadno zelenjavne košarice, ki je 11,02 evra.

Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave se je v primerjavi s prejšnjim popisom znižala za dobre štiri odstotke ali 1,25 evra, v primerjavi s prvim popisom 24. novembra pa je se je ta košarica pocenila za več kot 14 odstotkov ali 4,55 evra.

Sir in mleko dražja, najbolj se pocenila moka

Rezultati analize gibanja cen kažejo, da sta se v zadnjih dveh tednih podražila sir, za 6,3 odstotka, in mleko, manj kot odstotek, ceni sončničnega olja in jajc sta ostali nespremenjeni, v vseh ostalih kategorijah pa se je povprečna cena znižala, so navedli avtorji.

Najbolj se je pocenila moka (4,7 odstotka). Sledijo piščančje meso (4,4 odstotka), krompir (2,7 odstotka), jabolka (2,2 odstotka), testenine (1,8 odstotka), jogurt (1,6 odstotka), svinjsko meso (1,3 odstotka) in goveje meso (1,2 odstotka).

Kruh, maslo in sladkor so se pocenili za manj kot odstotek.

Še vedno je opaziti velike cenovne razpone znotraj kategorij izdelkov med posameznimi trgovci, so opozorili. Največje je mogoče zaslediti v kategorijah kruha, moke, sira, jabolk in testenin.

Na ministrstvu so opozorili tudi na razlike v cenah pri istem trgovcu. Ugotovili so, da so cene istih izdelkov v posameznih trgovinah istega trgovca lahko različne.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice