Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 1.7.2022 09:36
Meni, da bi z vztrajanjem na funkciji povzročil škodo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je v odstopni izjavi zapisal, da je odločitev sprejel »po mesecu neznosnih političnih pritiskov, ki so jih predstavniki oblasti ter njihovi odposlanci izvajali« nad njim po menjavi vlade.

Da je Krek odstopil, se je neuradno izvedelo že v sredo, včeraj pa je uradna potrditev o njegovem odstopu prišla tudi iz dnevnega reda današnje izredne seje sveta NIJZ, na kateri so se seznanili s Krekovo odstopno izjavo in za vršilca dolžnosti direktorja NIJZ imenovali Branka Gabrovca, sicer tudi zaposlenega na NIJZ in mariborski fakulteti za zdravstvene vede, ki v koalicijski stranki SD predseduje odboru za zdravje.
 

Krek meni, da se politika ne bi smela vmešavati v imenovanje direktorja NIJZ

Kot je Krek zapisal v odstopni izjavi, je na mestu direktorja vztrajal tako dolgo, ker je mnenja, »da se politika ne bi smela vmešavati v imenovanje direktorja NIJZ in bi moral biti izbran na razpisu in delati cel mandat, kar bi zagotavljalo ciklični razvoj NIJZ.«

Naknadno je Krek v izjavi še dodal, da se je politika vmešala v strokovno delo inštituta in dosegla to, kar je hotela. Vodenje NIJZ je prevzel v najtežjem obdobju, je izpostavil. Kot pravi, je ponosen, da je delo skupaj z ekipo opravil vrhunsko.

Meni, da bi v tem trenutku z vztrajanjem na funkciji povzročal škodo NIJZ zaradi »nadaljnjega blatenja v javnosti in posledično zbujanjem dvoma v sporočila in priporočila NIJZ.«

V luči ponovnega porasta koronavirusnih okužb je to škoda, ki je noben specialist javnega zdravja ne bi želel povzročiti. »Ker ne vidim drugega izhoda, moram kljub vsemu odstopiti,« je dodal.

V mislih ima kazensko ovadbo

Napovedal je še, da bo po temeljitem razmisleku verjetno sprožil ustrezna pravna sredstva zoper vpletene, »ker je tovrstno vedenje oseb na oblasti nesprejemljivo kot tudi kaznivo.« Dodal je tudi, da ima v mislih kazensko ovadbo.

Informacije, da Krek namerava odstopiti, so v medijih sicer zaokrožile v začetku junija. Za STA je tedaj povedal, da politika pritiska nanj, naj odstopi, a da tega ne namerava storiti. Na položaj namreč ni bil imenovan politično, ampak na podlagi strokovnih kompetenc, je zagotovil.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je večkrat pojasnil, da ne uživa njegovega zaupanja, a da je morebitna razrešitev v pristojnosti sveta NIJZ.

Starejše novice