Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Sre, 1.6.2022 20:00
Na današnji seji državnega zbora je Slovenija dobila novo vlado. Znani so kandidati in kandidatke za ministre in ministrice nove vlade.

Današnji zaprisegi vlade je sledila prva seja 15. slovenske vlade. Znani so ministri in ministrice v novi vladi, ki jo vodi Robert Golob.

Obravnavali so tudi mandatno-volilne zadeve, ob začetku seje pa so se z minuto molka poklonili tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju, ki je umrl v 109. letu starosti.

Slovenija dobila 15. vlado 

Poslanci državnega zbora so s 53 glasovi za in 28 proti potrdili ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob.

Slovenija je s tem dobila 15. vlado, ki jo bodo sestavljale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Golob je po imenovanju vlade izrazil veselje in ponos nad svojo vladno ekipo, ki sestavlja 15. slovensko vlado. Povedal je, da je vlada v marsičem edinstvena in da je v njej vsa raznolikost in s tem bogastvo naše države.

Izjavo Goloba objavljamo v celoti:

»Raznolikost je po njegovem mnenju v tem, da imajo v vladi največje število ministric do zdaj, ljudi z različno izobrazbo, ki prihajajo z vseh koncev Slovenije, in v tem, da združujejo tako politične izkušnje kot tudi svežo, strokovno zagnanost. »Zato, da bomo Sloveniji prinesli boljšo prihodnost,« je dejal.

Ministrom in ministricam se je zahvalil, da so zmogli ne samo pogum, ampak tudi odločnost, da se pridružijo, da izpolnimo ljudsko voljo.

Prva seja vlade bo že nocoj. Golob je dejal, da je na dnevnem redu kar nekaj točk, med katerimi niso samo imenovanja. Izvedena bo sicer večina imenovanj državnih sekretarjev in nekaterih uradov. »Mislim pa, da je pravilno, da se najprej stvari izvedejo in potem o njih govorimo,« je dejal.

Ob tem je pripomnil, da verjame, da so v politiki vsi navajeni na veliko besed in malo dejanj. »Jaz se bom pa kar držal tega, da bomo najprej izvedli in potem govorili,« je dejal.

Poudaril je, da bo do naslednjega tedna izvedena revizija vseh škodljivih ukrepov zdaj že bivše vlade. Napovedal je, da bodo izpeljali revizijo vseh imenovanj, premestitev, spornih poslov in spornih sprememb zakonodaje.

»Hočemo imeti pregled,« pravi. Potem pa se bodo sproti odločali, kaj od tega je treba vrniti v prejšnje stanje, »če hočete v normalno stanje«.

Glede bodoče zunanje politike Slovenije pa je dejal, da se Slovenija vrača na svoje mesto v Evropi, v jedrno Evropo. Partnerji lahko od vlade pričakujejo, da bo bistveno bolj predvidljiva in usmerjena v krepitev Evropske Unije.

»Ne pa da poskušamo s solo akcijami iskati neko svojo zvezdniško mesto, tam kjer mogoče niti ni oportuno, da ga iščemo,« je zaključil.

Znani so ministri

Nova vladna ekipa bo, tako kot prejšnja, sprva štela 17 ministrov, trije bodo brez resorja. Po sprejetju predloga sprememb zakona o vladi, ki ga je SDS s predlogom za posvetovalni referendum začasno zaustavila, pa bo vlado po napovedih sestavljalo 20 ministrov, eden bo brez resorja, poroča STA. 

Vseh 17 ministrov nove vlade je pred državnim zborom že zapriseglo, da bodo spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije.

Še danes se bodo novi ministri sestali na prvi seji vlade

Golob je ob uvodni predstavitvi liste ministrskih kandidatov dejal, da so ekipo sestavili iz izkušenih politikov in strokovnjakov, saj da mora vlada biti takoj operativna, ker si ne more privoščiti 100 dni miru. 

Poudaril je tudi, da je vlada uravnotežena tudi po spolu, saj je več kot 40 odstotkov ministric. Izrazil je prepričanje, da bo vladna ekipa delala dobro.

Po napovedih se bodo novi ministri s premierjem Golobom še danes sestali na prvi seji vlade. Ta bo predvidoma namenjena najpomembnejšim kadrovskim vprašanjem, med drugim imenovanju državnih sekretarjev pa tudi direktorja vladnega urada za komuniciranje, direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije in generalnega direktorja policije.

Črnčec sekretar na ministrstvu za obrambo

Mesto državnega sekretarja za obrambo bo po poročanju portala 24ur.com zasedel Damir Črnčec. Informacijo je za N1 potrdil predsednik Liste Marjana Šarca Marjan Šarec.

V koalicijskih strankah s tem predlogom niso zadovoljni, težave s tem imajo tako v Gibanju Svoboda, koordinator Levice Luka Mesec pa je za N1 povedal, da s predlogom niso zadovoljni, a da storiti ne morejo nič.

Starejše novice