Ljubljanainfo
Čet, 10.6.2021 07:06
Vlada bo danes na seji ponovno pretresala epidemiološke ukrepe.

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je za STA pojasnila, da bodo v skupini predlagali konec epidemije, skladno s tem se bodo sprostili nekateri ukrepi.

Brez epidemije, a z ukrepi vse do evropske zelene

Konec epidemije je zgolj administrativen ukrep, je za STA pojasnila Logarjeva. Ob tem je opozorila na izkušnjo lanskega leta, ko je s koncem epidemije prenehala veljati tudi večina zajezitvenih ukrepov.

Kljub temu da je bila situacija v državi takrat bistveno boljša, kot je danes, je prehitro sproščanje ukrepov po njenem mnenju vodilo do ponovnega večanja števila okužb. Ob neprevidnosti bi se nam to lahko zgodilo tudi sedaj.

Svetovalna skupina bo zato predlagala, da določeni ukrepi še vedno ostanejo v veljavi, sprostitev vseh ukrepov pa bi vladi lahko predlagali, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 na 100.000 prebivalcev.

Po torkovih podatkih 14-dnevna incidenca v Sloveniji znaša 162 na 100.000 prebivalcev. To nas po merilih Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC) uvršča v rdečo fazo.

Še dva meseca do ustreznih številk

Slovenija bi lahko v oranžno fazo po evropskem semaforju, ki predvideva 14-dnevno pojavnost do 150 okužb na 100.000 prebivalcev prešla sredi junija, v zeleno pa v prvi polovici avgusta, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS).

Premier Janez Janša je sicer že konec maja napovedal, da je glede na število precepljenih, prebolevnikov in trenutno epidemiološko stanje v državi možno pričakovati, da je razglasitev epidemije do sredine junija zadnja.

V drugi polovici junija bi Slovenija tako lahko prešla v prehodno obdobje, ko bo večina ukrepov odpravljena, je dejal premier.

Razglasitev epidemije sicer velja do vključno torka.

Starejše novice