STA
Čet, 27.1.2022 13:07
Delež bolniških staležev v bolnišnicah strmo raste in že resno ogroža normalno delovanje, je povedal koordinator za covidne bolniške postelje Robert Carotta.

Kot jim sporočajo iz nekaterih bolnišnic, ob tem je koordinator za covidne bolniške postelje Robert Carotta omenil šempetrsko, so zato že ustavili ves elektivni program. Skokovito pa raste tudi število vdorov okužb v necovidne oddelke.

Trenutne številke okuženih v prejšnjih valovih bi pomenile zlom družbe

Po besedah Carotte bi trenutne številke okuženih bile v prejšnjih valovih nepredstavljive in bi pomenile ne le zlom zdravstvenega sistema, pač pa celotne družbe in ogromno število mrtvih. Ob tem je spomnil, da smo v leto 2022 vstopili s 179 covidnimi bolniki na intenzivnih oddelkih in 374 bolniki na navadnih covidnih oddelkih.

Potem ko je omikron postal prevladujoča različica virusa in je število okužb začelo zelo naraščati, pa je bilo do prejšnjega tedna kljub visokim številkam okužb zaznati le blag dvig sprejema na navadne oddelke in celo opazen trend upadanja zdravljenih na intenzivnih oddelkih.

V nekaterih bolnišnicah odsotna že več kot petina zaposlenih

Je pa nova različica precej udarila po zaposlenih v bolnišnicah, ki so se okužili bodisi v službi ali doma, ali pa so bili v karanteni zaradi stikov z okuženimi.

»V nekaterih bolnišnicah je trenutno že več kot petina zaposlenih odsotna zaradi omikrona, kar zelo otežuje njihovo normalno delovanje,« je dejal Carotta.

Vedno več vdorov okužb na druge oddelke

Sicer pa trenutne razmere precej vplivajo na t. i. čiste bolniške oddelke. Gre za vse oddelke, kjer ne zdravijo covida-19, pač pa tja sprejemajo paciente zaradi drugih zdravstvenih težav. Na te oddelke vse bolj pogosto vdirajo tudi okužbe s koronavirusom.

V večini primerov gre pri teh bolnikih za blažje oblike prehladnih obolenj, a zaradi hitrega širjenja to po njegovih besedah najpogosteje pomeni, da se okuži skoraj ves oddelek.

»Nenazadnje pa se vpliv kaže tudi na urgentnih centrih, kjer so obremenitve v tem času največje. Pri vse več bolnikih, ki tja prihajajo zaradi drugih težav, namreč pri testiranju ugotovijo sočasno tudi koronavirusno okužbo,« je dejal Carotta.

V petem valu potrebno čim prej umiriti razmere

Po podatkih iz srede je bilo na navadnih covidnih oddelkih 551 pacientov, danes že 583, kar pomeni, da se je v primerjavi z začetkom leta povišalo za okoli 200, je pa na intenzivni negi v primerjavi z začetkom leta številka nižja za 39.

»Opravka imamo torej z drugačnim virusom, ki ima k sreči blažji potek od predhodnih, a vseeno ne smemo bolezni zanemariti.

Predvsem pri kroničnih bolnikih z imunsko oslabelostjo, ki jim še vedno lahko povzroča težko obliko, zato je v petem valu zaradi velikega pritiska potrebno čim prej umiriti razmere,« je še dodal Carotta.

Posteljne zmogljivosti bodo povečevali glede na potrebe

Kot je napovedal, bodo posteljne zmogljivosti za zdravljenje covida-19 povečevali glede na potrebe in podatke, ki jih bodo prejemali. Pri tem bodo analizirali tudi število obravnavanih pacientov, pri katerih je covid prva diagnoza, in koliko je med sprejetimi takih, ki so okuženi, a se v bolnišnicah zdravijo zaradi drugih bolezni.

Starejše novice