Do kdaj bomo na koncerte, polne omejitev? (Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška)
Ustvarjeno dne
Sob, 18.9.2021 08:47
Organizatorji dogodkov opozarjajo na zmedeno upravljanje države s prireditvenim sektorjem.

»Poletje kljub blazno optimističnim napovedim žal ni bilo takšno,« je tiskovno konferenco začel direktor Kino Šiška Simon Kardum.

Pred novinarje so stopili Mitja Prezelj, direktor Gospodarsko interesnega združenja Koncertnih organizatorjev Slovenije, Ana Kajzer iz SiTi teatra, Peter Keček, direktor podjetja Temma-X, Nicole Radermacher, izvršna direktorica podjetja Eventim Slovenija in Selman Čorović iz Layerjeve hišae, da bi opozorili na alarmantno stanje v prireditvenem sektorju, ki so ga ukrepi za obvladovanje epidemije pahnili na rob preživetja.

Na novinarski konferenci v Kinu Šiška so opozorili na temne čase prireditvene industrije, ki prihajajo v naslednjih mesecih. (Foto: Mimi Inhof)

Ko so za prireditve uvedli obveznost izpolnjevanja pogoja PCT, je to povzročilo upad prodaje vstopnic, nadaljnja uvedba obveznega nošenja mask tudi na prizoriščih na odprtem, kljub izpolnjevanju pogoja PCT, od 15. avgusta naprej, pa je sprožila še večji padec prodaje vstopnic oziroma, kot opozarjajo, se je ta pri večini dogodkov praktično ustavila.

»Z ukrepi so bistveno posegli v naše poslovanje in nam že objava PCT odloka dela gospodarsko škodo,« pravi Mitja Prezelj.

»Z njim se krši zakon o javnem zbiranju, da obiskovalci grozijo s tožbami, ki bi v primeru uspeha lahko ogrozila delovanje prireditvenih podjetij, zato pozivamo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za zdravje, NIJZ in ostale pristojne inštitucije, da se pogoj PCT in obvezna nošnja maske priznata kot omejevalna okoliščina pri organizaciji prireditev in s tem postane osnova za dodelitev pomoči in pridobitev sredstev iz poroštvene sheme.«

Do povračila stroškov le, če bi bila razglašena epidemija

Poroštvena shema je bila sprejeta z avgustom in bi veljala do konca koledarskega leta. Tri milijone evrov bi črpali iz evropskih sredstev iz njimi krili 60 ali 70 odstotkov nastalih stroškov, ki bi jih organizatorji utrpeli zaradi sprejetih ukrepov za omejevanje epidemije.

Organizatorji so dolge mesece lobirali za takšen mehanizem in so si oddahnili, ko je bil končno sprejet. A se je zgodilo se je naslednje: uvedba pogoja PCT in/ali obvezno nošenje mask ni zadosten razlog za zahtevano povračilo stroškov, ki so nastali zaradi padca prometa, kar je posledica teh istih pogojev. Povedano drugače, do povračila stroškov bi bili organizatorji upravičeni le, če bi bila razglašena epidemija in bi bila izvedba dogodkov prepovedana.

Več kot polovica koncertov odpadla, številni vstopnice vrnili

Peter Keček iz podjetja Temma-X, ki se je poleti ambiciozno lotilo izvedbe več kot 60 koncertov v sklopu turneje Restart, pravi, da so jim vse ostrejši pogoji vstopa za obiskovalce finančno zrušili celotni projekt, več kot polovica koncertov je tako odpadla, ogromno vstopnic za izvedene koncerte pa je bilo vrnjenih, saj se ljudje niso strinjali s pogojem PCT, ki je bil sprejet po tistem, ko so vstopnice že kupili.

Predstavil je tudi terminski graf, ki datumsko prikazuje število kupljenih in vrnjenih vstopnic – prodaja je strmo padla ob vsakem dodatno sprejetem pogoju in zdaj so zašli v finančne težave. Državo poziva, naj organizatorjem, ki so beležili 60- ali 70-odstotni padec prometa, glede na predkoronske čase, priskoči na pomoč z desetimi odstotki letnega prometa v 2019.

Ana Kajzer iz SiTi Teatra BTC se strinja, da je v danih razmerah poslovanje s pozitivno nulo skoraj nemogoče, kot je tudi nemogoče načrtovati dogodke za dva meseca vnaprej. Če vse delajo po protokolu, si ustvarjajo večji minus, kot če bi teater zaprl svoja vrata.

Poleti so postavili prizorišče s streho na prostem, kjer lahko z meter in pol razdalje sprejmejo 200 sedečih obiskovalcev. Kako bodo dogodke izvajali v hladnejšem jesensko zimskem času, noče napovedovati.

Uspeh je že izvedba dogodka

Selman Čorović pravi, da v Layerjevi hiši, ki gosti široko paleto dogodkov, največ časa in energije porabijo na usklajevanje izvedbe z zahtevanimi pogoji. Prišli so tako daleč, da se jim zdi uspeh že to, da dogodek sploh izvedejo, tudi če je z njim nastalo več stroškov kot prihodkov.

Kardum je opozoril na zmedo, ki se ustvarja s hitro spreminjajočimi in včasih celo kontradiktornimi ukrepi. Ogromno časa tako porabijo za to, da razvozlajo ustrezne protokole.

Po tiskovni konferenci (od zgoraj navzdol, z leve proti desni): Simon Kardum, Peter Keček, Mitja Prezelj, Ana Kajzer, Nicole Radermacher in Selman Čorović. (Foto: Mimi Inhof)

Na Gospodarsko interesnem združenju Koncertnih organizatorjev Slovenije predlagajo, da se testiranje in cepljenje obiskovalcem omogoči brezplačno, saj sedaj veljavni ukrepi »predstavljajo diskriminacijo zdravih oseb, ki se iz kakršnegakoli razloga ne morejo cepiti«.

Po drugi strani pa je opozoril, da bi strogo preverjanje pogoja PCT v Križankah, ki imajo en sam vhod, za 3000 obiskovalcev trajalo 21 ur (ob predpostavki, da za vsako osebo preverjanje traja malo manj kot trideset sekund).    

Neodvisne organizatorje lahko preštejemo na prste ene roke

Izvršna direktorica podjetja Eventim Slovenija, največjega ponudnika vstopnic pri nas, Nicole Radermacher pravi, da je situacija skrajno resna. Če so pred korono prodajali vstopnice za okrog 500 organizatorjev, jih je zdaj ostalo 50, če pa od teh odštejemo vse zavode, financirane s strani države ali mestnih oblasti in društva, jih je zdaj ostalo »za prste ene roke«.

Eventim se dnevno sooča s 500 elektronskimi sporočili z zahtevki za vračilo kupnine – bodisi zaradi zahtevanega pogoja PCT, nošenja mask v prireditvenem prostoru (nakljub preverjanju pogoja PCT in tega, da se dogodki izvajajo na odprtem) ali zaradi prestavljenih datumov. Za dodatno delo so morali najeti tri študente, da sploh lahko ažurno odgovarjajo na vsa sporočila.

Za ilustracijo nepredvidljivih zimskih mesecev je povedala, da imajo za december trenutno v prodaji en sam dogodek, medtem ko so jih imeli v letu 2019 več kot 400.

Kaj se dogaja v »uspešnih« evropskih državah?

Sicer pa se je v Avstriji pred kratkim odvil prvi večji koncert brez socialne distance, pogoj za vstop je bil bodisi potrdilo o polnem cepljenju, delnem cepljenju (prebolevniki) bodisi negativnen izvid PCR testa.

Organizator je optimistično napovedal, da se bodo napovedani koncerti v zimskem času v Avstriji odvijali kot načrtovano, a vprašanje glede nošenja mask v tem obdobju v notranjih prostorih ostaja nerazjasnjeno.

Tudi v Veliki Britaniji in na Danskem se koncerti, tekme in ostale prireditve že odvijajo brez omejitev – a to sta državi z enim največjih odstotkov precepljenosti prebivalstva.

V Sloveniji so se stvari v to smer začele pospešeno premikati šele zadnje dni. Vprašanje je, koliko organizatorjev, tehničnega osebja in izvajalcev bo še stalo na nogah, ko se bo svet enkrat vrnil v običajne tirnice.

Starejše novice