Foo Fighters po letu in pol odpirajo prvi »pravi« koncert v Madison Square Gardnu (foto: Danny North/promo).
mimi inhof
Tor, 15.6.2021 14:04
V slovitem Madison Square Gardnu bo koncert Foo Fighters prvi koncert po marcu 2020.

Tudi New York se kot ena zadnjih ameriških metropol popolnoma odpira po skoraj letu in pol protikoronskih ukrepov. Madison Square Garden, ki se rad ponaša z nazivom 'najbolj znana dvorana na svetu', bo tako v nedeljo, 20. junija gostil prvi koncert v polni kapaciteti po marcu 2020, ko je epidemija zaprla večino prizorišč po svetu.

Otvoritveni nastop je pripadel zasedbi Foo Fighters, ki so koncert napovedali pičlih dvanajst dni prej - 18.000 vstopnic se je v petek razprodalo v štirih minutah. A za razliko od nekaterih zveznih držav na jugu ZDA, je pogoj za udeležbo na koncertu v New Yorku potrdilo o polni cepljenosti.

V dvorani ne bo socialne distance, prav tako ne bo treba nositi mask. Mlajši od 16 let se lahko v spremstvu staršev udeležijo dogodka tudi brez potrdila o cepljenju, a morajo prinesti sveži negativni test in nositi masko - razen takrat, ko jejo ali pijejo.

Pogojevanje za udeležbo na dogodkih s potrdilom o cepljenju New Yorku omogoča sprejeta zakonodaja, istoimenska zvezna država je ena od dveh (druga so Havaji), ki je uzakonila digitalno covidno potrdilo kot obvezen pogoj za udeležbo na množičnih koncertih.

13 zveznih držav prepovedalo covidni potni list

Ostale zvezne države covidnega potnega lista ne pogojujejo kot obvezno dokazilo za udeležbo na množičnih dogodkih (lahko pa zahtevajo pogoj CPT), trinajst držav pa je pogojevanje udeležbe s potrdilom o cepljenju zakonsko prepovedalo.

Te države so Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Indiana, Montana, Severna Dakota, Južna Carolina, Južna Dakota, Teksas in Wyoming. Izjema je Utah, kjer je v veljavi poseben režim, ki omogoča zasebnim podjetjem, da lahko od zaposlenih zahtevajo, da se cepijo.

Foo Fighters so lani odpovedali turnejo ob 25. obletnici delovanja in zdaj z nastopom v New Yorku začenjajo koncerte ob 26. obletnici. Februarja so izdali album Medicine at Midnight, pred tedni je Dave Grohl objavil 'karantensko' skladbo, ki jo je posnel z Mickom Jaggerjem, Foo Fighters pa so letos sprejeti tudi v Hram slavnih rock'n'rolla. Bend se prihodnje poletje vrača tudi na evropske odre.

New York načrtuje megakoncert

Župan Bill de Blasio je za 21. avgust napovedal velik koncert v tamkajšnjem Central Parku. Kurator programa je legendarni založnik Clive Davis, ki napoveduje nekaj največjih glasbenih imen (nihče za zdaj ni uradno napovedan) na celodnevnem koncertu za 60.000 obiskovalcev.

Kar 70 odstotkov vstopnic naj bi razdelili med cepljene prebivalce, na samem dogodku pa bodo cepljeni in necepljeni med seboj ločeni.

Starejše novice