Srbija je zadovoljna s cepilno kampanjo in napoveduje skorajšnji povratek v normalnost – festival Exit bo prvi veliki festivalski dogodek na celinski Evropi (foto: Jelena Ivanović/Exit press).
mimi inhof
Pet, 28.5.2021 10:20
Srbija je napovedala popolno odpravo ukrepov, s festivalom Exit pa cilja, da bo paradni projekt zmage nad pandemijo.

Srbska premierka Ana Brnabić in krizni štab sta zaradi uspehov pri množičnem cepljenju prebivalstva, z 21. junijem napovedala povratek v normalo življenje in izvedbo koncertov.

Paradni konj kampanje je tako postal festival Exit, ki bo 20. obletnico obstoja proslavil z izvedbo med 8. in 11.julijem, kot eden prvih velikih letos izvedenih festivalov v Evropi.

Brnabićeva je 21. junij izbrala simbolično, gre za svetovni dan glasbe, in kot je izpostavila, bo začetek koncertne sezone »pokazatelj skrbi za mentalno zdravje mladih«. Izvedba festivala bo po njenih besedah »eden pomembnejših simbolov zmaga nad pandemijo«.

3000 brezplačnih vstopnic za zdravstvene delavce, 1500 cepiv za tujce

V Srbiji so začeli kampanjo cepljenja mlajše odrasle populacije, ministrstvo za zdravje pa je obljubilo 1500 doz cepiva za mednarodne izvajalce in obiskovalce Exita. Hkrati so zdravstvenim delavcem razdelili 3000 brezplačnih vstopnic za otvoritveni večer.

Kot smo že pisali, je Exit ob napovedi letošnje izvedbe za občinstvo in nastopajoče postavil pogoj PCT. Obiskovalci bodo tako na vhodu pokazali potrdilo o cepljenju, prebolelosti covid-19 ali pa se bodo lahko testirali pred vstopom na prizorišče, cena hitrega testa naj bi bila simbolična.

Kot so dodali, tovrsten protokol predstavlja motivacijo mlajši populaciji za cepljenje, saj si ravno ta starostna skupina po raziskavah najbolj želi povratka v normalnost in obiskovanje množičnih prireditev.

Od Srbije preko EU, Britanije do ZDA – različne hitrosti precepljenosti

V Evropi je situacija od države do države različna, medtem ko v Angliji so poletjem obljubljajo povratek normalnih koncertov in prireditev (sloviti Royal Albert Hall z 7. julijem napoveduje prvi koncert s polno kapaciteto), drugje po Evropski uniji ukrepe rahljajo glede na odstotke precepljenosti – velike mednarodne koncertne turneje so zato povečini že prestavljene v 2022.

Na drugi strani Atlantika pa je vrnitev v normalnost pred vrati, avgusta se praktično po celotnih ZDA začenjajo koncerti s polno kapaciteto, a v nekaterih zveznih državah le po pogoju PCT, medtem ko so nekatere države to pogojevanje zakonsko prepovedale.

Starejše novice