Vlado Kreslin na kavi v središču Beograda (foto: Eva Strmljan Kreslin).
mimi inhof
Pet, 30.4.2021 09:50
Premiero filma je izkoristil za nekajdnevni oddih.

Dokumentarec Poj mi pesem je bil ta teden predvajan na 6. Festivalu slovenskega filma v Jugoslovanski kinoteki v Beogradu.

Filmski ciklus v organizaciji društva Sava in veleposlaništva Slovenije v Beogradu bi se moral predvajati že decembra, a so ga zaradi pandemije prestavili na april.

Vlado Kreslin in žena Eva Strmljan Kreslin sta povabilo na festival izkoristila za krajši oddih v srbski prestolnici.

»Teh par dni sva izkoristila z snidenje s prijatelji, fotograf Brian Rašić ima naju je osebno vodil skozi razstavo Novi val v beogradu: Paket aranžma (1981-2021), imel sem televizijski intervju in nekaj pogovorov za tiskane medije, jutri me čaka radijski intervju, torej je obisk delovno-zasebne narave,« pravi Vlado, ki se je z nami pogovarjal med kofetkanjem na Kalemegdanu.

»V Beogradu sem po dolgem času in zdaj se končno spet vidim s prijatelji na večerjah in pijačah,« pravi in dodaja, da se občuti val optimizma, ki se po koronskem letu vrača med ljudi.

»V Srbiji cepijo z veliko hitrostjo in se pripravljajo na vrnitev v predpandemično normalnost. To me veseli,« pravi.

V sklopu tokratnega festivala so na treh lokacijah, v Jugoslovenski kinoteki, Domu kulture Studentski grad in Niškem kulturnem centru prikazali nekaj slovenskih celovečercev in še več kratkih filmov, pripravili so okroglo mizo z naslovom Antigona v filmu in teatru, nekoč in danes, in razstavo Laibach: 40 let večnosti.

Obsežen seznam slovenskih filmov in dokumentarcev

Ob glasbenih dokumentarcih Glasba je časovna umetnost: LP film Laibach (r: Igor Zupe), Poj mi pesem (r: Miran Zupanič) in Odpotovanje (r: Petra Sliškar), so bili prikazani celovečerci Antigona – kako si upamo (r: Jani Sever), Zgodbe iz kostanjevih gozdov (r: gregor Božič), To so gadi (r: Jože Bevc),  Korporacija (r: matej Nahtigal), ter kratki slovenski filmi: Neločljivi (r: Marko Naberšnik), Apokalipsa (r: Tadej Vintar), Tekma oskrbnika trave (r: Christiaan Humbs-Steinbec),  Tudi jaz vidim (r: Lana Bregar), Ema (r: Sašo Štih), Igral sem se z betonom (r: Fabris Šulin), Da bi človeštvo preživelo (r: Teja Miholič), Igra (r: Lun Sevnik), Verjetno te nikoli več ne bom videla (r: Mitja Mlakar), Luka Mars (r: Mauro Lainšček), Lovka (r: Urška Đukić), Kateri dan sploh je? (r: Luka Marčetić), Ne pozabi dihati (r: Martin Turk), Seme radosti (r: Ana Cerar) in Zgodovina biciklizma (r: Karpo Godina).

Starejše novice