Polne dvorane in klubi so se marca izpraznili. foto: Dreamstime
mimi inhof
Čet, 31.12.2020 14:05
Če smo se še februarja ogrevali za poletne spektakle, smo jeseni žalostno strmeli v računalniške zaslone. A boljši časi se bodo vrnili.

Čisto pred konec 2019 je Jan Plestenjak dvakrat stopil pred nabito polno Gallusovo dvorano. Novo leto je bilo pred vrati in splošno vzdušje je bilo primerno adventnemu času. Letnica 2020 je zvenela tako usklajeno, da ni bilo druge možnosti, kot nas čaka res odlična zabava. Mnogi so nadaljšo noč preživeli na trgih slovenskih mest v družbi glasbenikov in ob ognjemetu nazdravljali dobri prihodnosti. Januar je tradicionalno zaspan mesec, februarja se je koncertna sezona že začela zbujati iz enomesečne hibernacije. Po Evropi grmeli Slipknot in v največjih dvoranah so se na njihovih nastopih kot sardelice gnetle tisoče prepotenih teles. Na velikih evropskih turnejah so bili Five Finger Death Punch, Megadeth, Liam Gallagher, Dream Theater, Dropkick Murphys in še kdo. Legendarni Carlos Santana bi moral začeti obsežno turnejo 15. marca v Bologni. Do začetka maja bi morala koncertna industrija preklopiti v visoke obrate in kot vsako leto, razveseljevati milijone ljubiteljev glasbe. Novi virus, zaradi katerega so konec januarja v daljni Kitajski zagnali vik in krik, se je zdel zelo oddaljen in nekako podoben vsem preplahom prejših let, ko se je o epidemijah veliko govorilo in malo zgodilo. Koncertno leto 2020 ni kazalo kakšnih posebnosti od prejšnjih sezon.

7. marec 2020: zaustavitev

Nato se je v soboto, 7. marca življenje, kot smo ga poznali, ustavilo. Oddaljeni kitajski virus se je znašel v Evropi in se je skrivoma smukal med nič hudega slutečim prebivalstvom. Koncert Andrea Bocellija v Stožicah je odpadel tik pred zdajci, italijanski tenor se je javil preko Facebooka iz svojega zasebnega letala s katerim bi moral poleteti proti Sloveniji.

Koncert so sprva prestavili na oktober, nato na 20.november 2021. Isti dan so tri ure pred napovedanim začetkom svoje razprodane nastope Mi2 v Cankarjevem domu in Jan Plestenjak v mariborskem SNG.

Ljubljanski Joker Out so prestavili dva zaporedna aprilska nastopa v Cvetličarni na oktober (zdaj so prestavljeni na 20. in 21. oktober 2021) Sredi marca je ameriški koncertni gigant Live Nation odpovedal vse turneje glasbenikov pod svojim okriljem in industrija dogodkov se je zrušila kot domine. Svet se je ustavil, večina evropskih vlad je še pred koncem meseca konec sprejela zakonodajo, ki je organizatorjem zaradi strahu pred nelikvidnostjo omogočala izdajo vrednostnic (voucherjev) namesto vračila kupnin kupcem vstopnic za prestavljene in odpovedane koncerte. Sledilo je nekaj tednov negotovosti, nato je postalo jasno, da koncertov kot smo jih bili vajeni, v naslednjih nekaj mesecih ne bomo obiskovali. Upanje, da se bo situacija normalizirala do poletja je hitro kopnelo. Junija so Slovenijo preletela NATO letala v čestitko zmagi nad epidemijo, tudi slovenska vlada je kot prva v EU objavila, da je virus pri nas premagan, a ukrepi so ostali in slab priokus v ustih so ostali.

Koncertne smernice za poletje 2020

Največja prizorišča na odprtem so lahko sprejela maksimalno 500, v zaprtih prostorih maksimalno 200 obiskovalcev, ob upoštevanju vse priporočil NIJZ, med katerimi je največ začudenja sprožila zahteva osmih metrov razdalje med nastopajočimi in prvo vrsto, kar je bil svojevrstni svetovni unikum. Gušti in Tomi Meglič sta uspešno izvedla akustično turnejo 1 na 1 po intimnih prizoriščih z upoštevano varnostno razdaljo, ki je bila praktično edina "turneja" pri nas. Festival Ljubljana je z nekoliko vsebniskih sprememb izpeljal celotni program, v Kamniku se je dogajal Kamfest, Festival Lent je izpeljal prav tako nekoliko vsebinsko okrnjeni program v avgustu, tradicionalno festivalsko rajanje od Tolmina do Murske Sobote je bilo odpovedano. Na ljubljanski Iliriji so organizatorji uspeli pripraviti večdnevni festival Smile, na katerem so obiskovalci lahko celo zaplesali, a v ločenih »mehurčkih«Nina Pušlar je po zgledu iz tujine nastopila na prvem drive-in koncertu, na katerem so obiskovalci sedeli v svojih avtomobilih. Verjetno najbolj iskana vstopnica za poletni dogodek je bila za akustični nastop Manu Chao na italijanski strani tromeje s Slovenijo. V čudnem letu se je ne ravno najbolj običajen koncert vseeno zdel kot iluzija povratka v normalnost, kar je prispevalo k stampedu za vstopnice, ki so pošle v manj kot petih minutah.

Hladna in neprijetna jesen

Nato je prišla jesen in spoznanje, da je epidemija daleč od premagane. Število online koncertov je poraslo, Val 202 je že spomladi na veliko prenašal ekskluzivne nastope domačih glasbenikov iz svojega studia, zdaj so online koncerti začeli skakati iz povsod. Večina jih je bila (in še vedno je) na voljo brezplačno, nato so se pojavili tehnično zahtevnejši in plačljivejši. Magnifico je svoje tradicionalni božični koncert preselil iz Stožic na splet in prodal več kot 6.000 vstopnic. The Hives napovedujejo "prvo svetovno spletno turnejo" za januar, kjer bodo nastopali za publiko iz različnih svetovnih metropol in boste lahko »prisostvovali« le, če živite v določeni regiji. Odlična marketinška poteza za v osnovi žalostno dejanje.

Gledališča, kinematografi in koncertne dvorane so znova (začasno) zaprli svoja vrata. Bilanca leta je bila katastrofalna: koncertni sektor je zabeležil 30 miljard dolarjev izgube, v Sloveniji je po ocenah brez prihodkov ostalo 20.000 ljudi, ki se preživljajo v segmentu dogodkovne industrije. Zadnji, ki se na domači sceni ni vdal, je bil Vlado Kreslin s svojimi tradicionalnimi koncerti v Cankarjevem domu. Dva socialno distancirana nastopa je premaknil z oktobra na december, nato je oba zamaknil na koncec januarja, tri sprva napovedane decemberske, pa zdaj na začetek februarja. A najverjetneje jih bo treba še enkrat prestaviti.

Žarki upanja za 2021

Kot kaže bomo prvim manjšim nastopom prisostvovali šele proti koncu marca ali aprila, na stadione pa se po optimističnih napovedih številčno vrnili junija. Prva cepiva že razdeljena, na trg prihajajo nova, tudi številke naravne prekuženosti rastejo iz dneva v dan, vse to navdaja z upanjem, da bomo čez nekaj mesecev že žulili pivo pred odri. A tega nihče ne ve zagotovo. Ve se le, da bo veselje, ko se to enkrat zgodi, nepopisno.

 

Starejše novice