Bomo od 1. julija spet doživeli takšne prizore kot na koncertu Bruca Springsteena v Trstu 2012? foto: Mimi Inhof
mimi inhof
Čet, 18.2.2021 15:30
Nizozemska vlada je oblikovala sklad, ki bo kril stroške v primeru vnovičnih odpovedi zaradi epidemije

Zaradi zastojev pri dobavi cepiv je poletna koncertna sezona vnovič pod vprašajem. In čeprav nihče zagotovo ne ve kdaj se bodo dogodki brez omejitev znova zagnali – manj optimistične napovedi navajajo 1. oktober – se v vlade nekaterih evropskih državah že lotevajo priprav na zagon pomembne veje turistične panoge.

Nizozemska vlada pripravlja načrte za zagon festivalov s 1. julijem in hkrati ogranizatorjem omogoča zavarovalnino v primeru vnovičnih odpovedi dogodkov zaradi epidemije. Tako so ustanovili 300 milijonov evrov vreden sklad iz katerega bodo krili stroške organizatorjem koncertov v drugi polovici leta, če pride do vnovičnih prepovedi dogodkov. Koncertna industrija je v 2020 na globalnem nivoju utrpela 30 milijard dolarjev izgube.

Nizozemska ministrica za kulturo Ingrid van Engelshoven pravi, da "sklad predstavlja kopno na oddaljenem horizontu v katerega z negotovostjo strimijo organizatorji festivalov. Zdaj imajo oporo v novoustanovljenem skladu v katerem smo zbrali vsaj 300 milijonov evrov. Celotna industrija srečanj je obstala zaradi kornoavirusa. Te garancije so nujne za vnovični zagon." Do povračila stroškov so upravičeni odpovedani dogodki z več kot 3000 obiskovalci.

Dan po novici prodaja vstopnic poskočila

Novica je naletela na odličen odziv tamkajšnje javnosti, prodaja vstopnic je silovito poskočila z objavo o vrnitvi festivalov po 1. juliju, saj s poroštveno shemo organizatorji kupcem garantirajo vračilo kupnine v primeru odpovedi.

Lowlands, eden najbolj znanih tamkajšnjih festivalov, v bližnji prihodnosti napoveduje dva testna dogodka s po 3000 obiskovalcev, ki bodo morali ob vstopu na prizorišče pokazati negativni test na okužbo s covid-19.

 

Kaj pa v Sloveniji?

Nizozemska ni edini primer, kjer je vlada pokazala inciativo za povratek množičnih srečanj, tudi v Avstriji pripravljajo podoben 300 milijonski sklad, podobnemu zgledu naj bi sledili drugod, v Franciji je podoben mehanizem že v veljavi. Slovenski organizatorji so pozvali vlado k podobni jamstveni shemi že pri PKP8. Po njihovem izračunu bi za rešitev koncertnega sektorja v Sloveniji potrebovali le 10 milijonov sredstev, ki bi služila kot garancija za pokrivanje stroškov iz naslova odpovedanih prireditev, istočasno pa predlagajo rahljanje omejitev po vzoru trenutnega načrta v Avstriji. Predlog objavljamo spodaj:

Starejše novice