Ljubljanainfo
Čet, 28.7.2022 14:27
Agencija Republike Slovenije postregla z zanimivimi podatki.

Meteorologi Agencije Republike Slovenije so v Kopru ta mesec zabeležili skoraj 20 tropskih noči.

Zaradi suhega ozračja se je ponoči pogosto pri tleh ustvarila inverzna plast v kateri so se temperature spustile pod 20 stopinj Celzija. V večjem delu Slovenije so zato le tu in tam zabeležili kakšno tropsko noč. Še največ so jih zabeležili na rahlo dvignjenih predelih, v tako imenovanem termalnem pasu.

»Drugače je bilo v Slovenski Istri, kjer se poleti zaradi pregretega morja temperature pogosto ne spustijo pod 20 stopinj Celzija,« so zapisali. 

V Kopru smo tako ta mesec zabeležili že 19 tropskih noči. Hkrati smo na tej postaji zabeležili tudi najtoplejšo noč, ko se je ohladilo le na 26,3 stopinj Celzija, še pojasnjujejo. 

Letošnji vročinski valovi redek, vendar dolgotrajen proces

Značilnost letošnjih vročinskih valov v grobem opišejo kot redek vendar dolgotrajen proces.

»Na večini postaj tako beležimo okoli dva vročinska vala, so pa ti dogodki po večini trajali veliko več kot le tri dni, kar je minimalno zaporedno število dni nad določenim pragom, da govorimo o obdobju povečanega vročinskega napora.«

Največ vročinskih valov so do vključno 25. julija 2022 zabeležili na letališču v Lescah in Bovcu ter v Tatrah (štirje vročinski valovi). Med vsemi zabeleženimi pa je bil absolutno najdlje trajajoči vročinski val v Volčah pri Tolminu, kjer je eden od treh zabeleženih trajal kar 18 dni.

Starejše novice