Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 27.7.2022 19:55
Ustavno sodišče je nedavno odločilo, da se lahko istospolni partnerji poročijo in posvojijo otroke. Zaradi dveh nasprotujočih se polov smo se odločili preveriti, ali naši bralci odločitev podpirajo. To so rezultati.

Ustavno sodišče je v začetku julija odločilo, da je zakonodajna ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le osebi različnega spola in da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije

Vlada pa je že potrdila besedilo predloga zakona o spremembah družinskega zakonika in ga v državni zbor poslala po skrajšanem postopku.

Državni zbor ima tako sedaj pol leta za odpravo neustavnosti, do sprememb zakonodaje pa velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca

Kaj točno je odločilo ustavno sodišče?

Ustavno sodišče je v dveh ločenih odločbah razveljavilo prvi stavek tretjega odstavka 2. člena zakona o partnerski zvezi in prvo alinejo 22. člena družinskega zakonika.

Dodatno je ugotovilo, da je prvi odstavek 3. člena družinskega zakonika v delu, v katerem določa, da je zakonska zveza življenjska skupnost moža in žene, v neskladju z ustavo. Prav tako sta prvi odstavek 213. člena in 223. člen družinskega zakonika v neskladju z ustavo.

Neustavnih je bilo tudi več določb prejšnjega zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Vlada neustavnost že odpravlja

Predlog zakona o spremembah družinskega zakonika ugotovljeno neustavnost po navedbah vlade odpravlja, že takoj po odločitvi ustavnega sodišča pa je skorajšnjo potrditev potrebnih zakonskih sprememb napovedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

S predlaganimi rešitvami se v skladu z odločitvami ustavnega sodišča po pojasnilih vlade zagotavlja nediskriminatorna obravnava partnerskih razmerij raznospolnih in istospolnih partnerjev pri opredelitvi zakonske zveze.

Enaka obravnava se ureja tudi za partnerje, ki niso sklenili zakonske zveze in živijo v zunajzakonski skupnosti.

S spremenjeno definicijo zakonske zveze ter ureditvijo zunajzakonske skupnosti za raznospolne in istospolne partnerje bodo partnerji v teh zvezah izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih določa družinski zakonik ter tudi na drugih pravnih področjih, med drugim v pogojih, ki jih zakonik določa glede posvojitve, navajajo na vladi.

S tem bo po njenem mnenju realizirana odločba ustavnega sodišča, zato sprememba določb družinskega zakonika v tem delu ni potrebna.

Odločitev pozdravlja tudi premier Golob

Odločitev ustavnega sodišča pozdravljajo tako na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pa tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik, premier Robert Golob in v društvu Legebitra, kjer poudarjajo, da je odločitev sodišča velik in pomemben korak, ki smo ga po vseh teh letih končno dočakali tudi v Sloveniji.

Odločitev ustavnega sodišča so pozdravile tudi koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, ki obljubljajo, da si bodo prizadevale v najkrajšem možnem času pripraviti zakonodajne spremembe in s tem odpraviti neskladje z ustavo.

Do odločitve ustavnega sodišča so kritični v opozicijski NSi, kjer so zapisali, da je sedanja ureditev na tem področju ustrezna, saj na prvo mesto postavlja koristi in interese otrok.

Prav tako so do te odločitve kritični v Koaliciji za otroke gre pod vodstvom Aleša Primca. Menijo, da je škandalozna, krivična in ideološko motivirana. Podobnega mnenja je tudi Slovenska škofovska konferenca.

Rezultati ankete

Ker gre za temo, ki močno deli javnost na dva pola, smo se odločili preveriti, ali naši bralci podpirajo pravico istospolnih partnerjev do poroke in do posvajanja otrok.

Takšni so rezultati.

V anketi je sodelovalo 139 udeležencev oziroma bralcev Ljubljanainfo. Pri tem jih je 76 oziroma 54,68 odstotka glasovalo, da podpirajo pravico istospolnih partnerjev do poroke in do posvajanja otrok, 57 oziroma 41,01 odstotka, da pravice ne podpirajo, šest oziroma 4,32 odstotka posameznikov, pa je glasovalo, da so neodločeni.

Starejše novice