Slika je simbolična
Ljubljanainfo
Sob, 30.7.2022 11:13
Številni vsepovprek odpovedujejo termine pri zdravnikih, čakalne dobe pa se daljšajo.

Mladi zdravniki Slovenije opozarjajo na težavo, ki jo v vseh ambulantah opažajo vse pogosteje, v poletnem času pa je še posebej izrazita. 

»Seveda razumemo, da pride tudi do nepredvidljivih situacij, a vzroki odpovedi so pogosto precej banalni, čakalne dobe pa vse daljše,« so navedli in pripisali nekaj primerov: 'spregledali datum', 'nimam prevoza', 'bili smo na morju'.

Mladi zdravniki Slovenije so sicer delili objavo društvo za pomoč otrokom, mladostnikom in mladim odraslim s sladkorno boleznijo in njihovim družinam Sladkorčki

Slednji so zapisali, da že nekaj mesecev opažajo, da je ogromno pregledov odpovedanih v zadnjem trenutku, ljudje pa nato zahtevajo nov termin.

»Večina pregledov je odpovedana na dan pregleda ali dan pred tem. Tako smo v tem tednu v diabetološki ambulanti  v ponedeljek in sredo imeli naročenih po 18 otrok, mladostnikov. Ambulanta je bila ob pregledu naročenih prejšnji teden povsem polna. 

Preko vikenda je bilo odpovedi za ponedeljkovo ambulanto pet, na koncu je v ambulanto prišlo 12 otrok, za sredino ambulanto je v torek število iz 18 naročenih padlo zaradi odpovedi na deset, še ena odjava je bila danes, dva otroka pa nista prišla brez odpovedi, se pravi, je namesto 18 otrok v ambulanto prišlo le sedem otrok,« so zapisali. 

Ob tem dodajajo, da ob tako pozni odpovedi praznih mest ne morejo zapolniti s čakajočimi in na koncu tistim, ki na pregled ne pridejo, ne morejo zagotoviti termina prej kot po 15. novembru 2022, saj se nekateri prenaročajo celo večkrat.

»Če veste, da na pregled ne boste mogli zaradi dopusta, drugega razloga, torej javite to v ambulanto čimprej, na izpraznjeno mesto bomo lahko vpisali nekoga drugega in morda tudi vam zagotovili termin prej kot čez štiri mesece,« še opozarjajo.

Starejše novice