Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pon, 25.4.2022 13:15
Javnost zadnje dni razburja pojav skrivnostnega hepatitisa, ki so ga v tujini potrdili pri več kot 150 otrocih. Sum na okužbo tudi pri nas.

Od začetka aprila so veliko večino primerov skrivnostnega hepatitisa odkrili v Veliki Britaniji. Po poročanju STA so ga do včeraj potrdili že pri 169 otrocih v 12 zahodnih državah. 17 od obolelih otrok je zaradi te bolezni potrebovalo presaditev jeter, najmanj eden je umrl.

Infektologinja Mojca Matičič je glede najnovejših podatkov o akutnem hepatitisu pri otrocih povedala: 

»Imamo otroka, pri katerem še nismo odkrili vzroka težav. Otrok ni prizadet, zaenkrat ni dokaza, še čakamo na izsledke raziskav. Pri nas nimamo nobenega otroka s hudo obliko tega hepatitisa.«

Dodala je: »Ves april smo na infekcijski in pediatrični kliniki pripravljeni na pojav okužbe. Imeli smo nekega otroka, ki je izpolnjeval določene kriterije.«

Kakšni so kriteriji za potrditev okužbe s skrivnostnim hepatitisom?

Matičič je izpostavila, da so kriteriji, ki govorijo v prid okužbi s skrivnostnim hepatitisom naslednji:

»Otrok v starosti do 16 let, katerega jetrni encimi so več kot desetkrat povečani kot je običajno. Ob tem nima nobenega od znanih hepatitisov A, B, C in D. Eden od kriterijev je tudi to, da so se težave pri otroku pojavile v letošnjem letu.«

Če so ti kriteriji izpolnjeni, torej obstaja možnost, da gre za okužbo s skrivnostnim hepatitisom.

Infektologinja Mojca Matičič. (Foto: Branka Keser)

Kakšno je stanje v tujini?

V Italiji je število primerov naraslo na 11. 

Nobeden od otrok sicer ni bil okužen s klasičnimi virusi hepatitisa, ki pri otrocih pogosto poteka brez simptomov ali le z manjšo prizadetostjo. Pri številnih izmed obolelih s trenutno obliko pa so zaznali močno povišano raven jetrnih encimov in zlatenico.

Preiskujejo tudi povezavo s epidemijo koronavirusa. Možno je namreč, da so zaradi tega virusa otroci občutljivejši na adenoviruse.

»Oči sveta so uprte v Veliki Britaniji, kjer so do danes prijavili že 114 primerov. Vsi ti otroci so bili stari do 14 let. Tam so opravili deset transplantacij jeter. Žal je eden od otrok podlegel tej okužbi,« je povedala Matičič.

Kaj je razlog za nenavadno bolezen?

»Živeli smo dve leti v nenormalnih okoliščinah, v tem času se otroci niso toliko duržili in prihajali v stik s sicer normalno živečim virusom v naravi, ki bi spodbujal njihovo naravno odpornost proti temu virusu,« je dejala.

Izpostavila je, da je vzrokov za razvoj bolezni lahko veliko: 

»Vplivala bi lahko tudi predčasna okužba s koronavirusom ali pa to, da imajo otroci hkratno okužbo s koronavirusom, kar bi lahko bil faktor za tako hudo bolezen.«

Dodala je: »Možno je tudi, da je adenovirus mutiral, da se je pojavila nova različica adenovirusa, ki bi lahko povzročila tako hud potek hepatitisa. Možnosti so številne.«

Slovenska stroka je na pojav bolezni pripravljena

Poudarila je, da je ključno odkrivanje, kaj povzroča to bolezen. Treba je razjasniti, koliko je toliko primerov sploh v Evropi, možno je, da je veliko okužb z blago obliko in otroci sploh ne pridejo k zdravniku, treba je zaznati obseg tega problema, je pojasnila.

Izpostavila je, da se je pomembno izogniti paniki. Slovenska stroka se je po njenih besedah aktivirala že v začetku aprila.

»V primeru zaznanja otrok s povišanimi jetrnimi encimi smo v nizkem štartu. Spekter preiskav za te otroke smo izdelali,« je sklenila.

Starejše novice