Ljubljanainfo
Ned, 26.5.2024 11:00
Čebele, nenavadne žuželke, ki so ključne za naše preživetje.

Svetovni dan čebel je dan, posvečen tem nenavadnim žuželkam, ki so ključnega pomena za naše preživetje. Čeprav so majhne in včasih pikajo, imajo čebele izjemno pomembno vlogo v našem ekosistemu.

Brez njih bi se soočali s pomanjkanjem hrane, slabšo kakovostjo zraka in izgubo biotske raznolikosti.

Zakaj so čebele tako pomembne?

Glavna naloga čebel je opraševanje rastlin. To pomeni, da prenašajo cvetni prah z ene rastline na drugo, kar omogoča rastlinam razmnoževanje in pridelavo plodov. Več kot 75 odstotkov rastlin na Zemlji je odvisnih od opraševanja s strani čebel in drugih opraševalcev.

Več kot tretjina naše prehrane je odvisna od opraševanja s strani čebel. To vključuje sadje, zelenjavo, oreščke, semena in olja. Brez čebel bi imeli manj hrane in slabšo prehransko varnost.

Čebelje kolonije so dom številnim drugim živalim, kot so ptice, žuželke in glive. Te živali so odvisne od čebel za hrano, zato je ohranjanje čebel ključnega pomena za ohranjanje biotske raznolikosti.

Kaj ogroža čebele?

Žal so čebele ogrožene zaradi številnih dejavnikov, kot so na primer uporaba pesticidov. Pesticidi so kemikalije, ki se uporabljajo za zatiranje škodljivcev na rastlinah. Vendar pa lahko škodujejo tudi čebelam in drugim opraševalcem.

Izgubijo lahko tudi življenjski prostor. Gozdovi in travniki, kjer čebele nabirajo nektar in cvetni prah, se krčijo zaradi kmetijstva, urbanizacije in drugih dejavnosti.

Podnebne spremembe vplivajo na cvetenje rastlin in vedenje čebel, kar otežuje njihovo preživetje.

Kako lahko pomagamo?

Vsi lahko prispevamo k ohranjanju čebel z nekaterimi preprostimi ukrepi.

Na svojem vrtu ali balkonu posadite cvetoče rastline, ki so privlačne za čebele. Izogibajte se uporabi pesticidov, uporabljajte naravne metode zatiranja škodljivcev, kadar je to mogoče.

Kupujte lokalni med. S tem podpirate lokalne čebelarje in skrbite za ohranjanje čebeljih panjev v vašem okolju.

Ozaveščajte druge. Povejte svojim prijateljem in družini o pomembnosti čebel in kaj lahko storijo za njihovo pomoč.

Miti in dejstva

Kmetijsko-gozdarska zbornica je objavila tudi nekaj zmot o čebelah.  

Pravijo, da je stavek, čebela piči le enkrat, potem umre, zmoten. Dejstvo je, da do smrti  čebele pride le, če je povrhnjica, v katero prodre želo, prožna. 

Starejše novice