Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Ned, 19.5.2024 10:58
Če se boste letos na dopust odpravili k sosedom ali drugam na Jadran, potem je dobro pri kopanju v morju paziti na nevarno žival. Na Jadranu so namreč opazili bitje, ki vam ob stiku lahko povzroči velike zdravstvene težave.

Na plažah lahko pogosto naletimo na nenavadna bitja. Eno takšnih so nedavno opazili v Budvi, priljubljenem črnogorskem letovišču, kamor radi zahajamo tudi Slovenci.

Tam so se namreč v zadnjem času pojavili ognjeni črvi, ki lahko kopalcem povzročijo neprijetne opekline. Zaradi vedno toplejšega morja pa se ognjeni črvi vedno pogosteje pojavljajo tudi na drugih predelih Jadrana.

Čeprav niso smrtno nevarni, je pomembno, da se seznanimo s temi nenavadnimi morskimi živalmi in ob tem naučimo, kako ukrepati, če nas kakšen izmed njih tudi opeče.

Pojavljajo se tudi v plitvinah in povzročijo pekoč občutek

Ognjeni črvi so vrsta morskih črvov, ki poseljujejo vode Atlantika in Sredozemskega morja, prisotni pa so tudi na Jadranu.

Te živali, kljub svojemu imenu, dejansko niso črvi, temveč kompleksne živali sestavljene iz skupine organizmov, ki delujejo kot celota. Njihova dolga, prozorna telesa so pogosto opremljena s plavutjo na vrhu, ki jim omogoča plavanje po površini vode.

Odrasli ognjeni črvi so običajno dolgi okoli 15 centimetrov, vendar pa lahko v dolžino dosežejo celo do 30 centimetrov.

Najpogosteje se zadržujejo na peščenem dnu, najdemo pa jih tudi med livadami morske trave, in sicer od plitvin do okoli 40 metrov globine.

Ščetine ognjenega črva lahko predrejo človeško kožo in povzročijo zastrupitev. Ščetine vsebujejo nevrotoksin, ki povzroči močno draženje kože in pekoč občutek. Nekaj časa po dotiku se lahko pojavi tudi slabost in vrtoglavica.

Kako se obvarovati in ukrepati ob stisku?

Zaradi njihove nevarnosti je pomembno, da se zavedate možnosti srečanja s temi strupenimi morskimi bitji in sprejmete ustrezne previdnostne ukrepe.

Do opekline lahko pride, če na črva nenamerno stopimo ali se ga dotaknemo. Zato je izjemno pomembno, da smo pri kopanju in sprehajanju po plaži previdni in pazljivi.

Ognjenih črvov se ne dotikajte in jim ne hodite preblizu. Če vidite ognjenega črva, se mu raje umaknite in poiščite drugo mesto za kopanje.

V primeru opekline zaradi ognjenega črva potrebno takojšnje ukrepanje:

  • odstranite s kože vse vidne ostanke ščetin,
  • prizadeto mesto sperite s slano vodo,
  • na opečeno mesto položite hladen obkladek,
  • če se po nekaj urah še vedno slabo počutite, poiščite zdravniško pomoč.
Vir: PervyPirate (Wikimedia)

Starejše novice