Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 5.12.2022 17:13
V naslednjem 14-dnevnem obdobju, od 6. decembra do vključno 19. decembra 2022, se nam obeta cenejše gorivo in kurilno olje.

Po neprestanih podražitvah naftnih derivatov končno dobre novice! Od polnoči naprej se namreč obetajo pocenitve kurilnega olja in goriva, so sporočili iz ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Vlada je sicer minuli teden z uredbo spremenila tudi način oblikovanja cen določenih naftnih derivatov.

Po novem se tako pri izračunu najvišjih dovoljenih maloprodajnih cen upošteva tudi dodatek za biokomponento pri gorivih 95-oktanskega bencina in dizla.

Ta se izračunava za vsako gorivo posebej. Dodatek za biokomponento je že upoštevan pri cenah za novo 14-dnevno obdobje, ki se začenja jutri. 

Koliko bomo odšteli za gorivo?

Nove najvišje dovoljene drobnoprodajne cene dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina bodo veljale na črpalkah izven avtocestnega križa, in sicer v naslednjem 14-dnevnem obdobju, to je od 6. decembra do vključno 19. decembra 2022.

Za liter dizelskega goriva bomo tako od jutri naprej odšteli 1,556 evra, za liter 95-oktanskega bencina pa 1,366 evra za liter.

Obenem bo nova najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja znašala 1,192 evra na liter.

Dizelsko gorivo bo torej z jutrišnjim dnem cenejše za skoraj sedem centov na liter (natančneje 6,7 centov), bencin pa bo v primerjavi s preteklim 14-dnevnim obdobjem cenejši za skoraj deset centov na liter (natančneje 9,8 centov).

Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo nižja za dobrih 11 centov na liter (natančneje 11,4 centov) v primerjavi s preteklim 14-dnevnim obdobjem.

Starejše novice