Osnovnošolci so si v okviru projekta varno na kolesu prikolesarili bogate nagrade (foto: Ljubljanainfo).
Ljubljanainfo
Pet, 24.5.2024 18:00
Zmago so si na 12. sezoni programa Varni na kolesu prikolesarili šolarji iz podravske in primorsko-notranjske regije.

V ljubljanskem SiTi teatru v BTC je bilo danes polno otroškega smeha in veselja. S prireditvijo so uspešno zaključili 12. sezono vseslovenskega programa Varno na kolesu.

Prireditev je vodila Ula Furlan, strokovna žirija pa je za zmagovalce razglasila učence iz Osnovne šole Olge Meglič Ptuj in Osnovne šole Toneta Tomšiča Knežaka. Prvi so se izkazali v vsebinskem sklopu Postajam kolesar, medtem ko so si drugi nagrado priborili z izvrstno izpeljanimi nalogami iz področja Aktivno na kolesu.

Zmagovalci in drugi sodelujoči so na simpatični prireditvi, polni smeha in seveda športnega duha, prejeli priznanja in bogate nagrade, govorili tudi o kolesarski kulturi in varnosti na kolesu. Predstavnik policije je povedal, da so za več kot polovico nesreč, kjer so soudeleženi kolesarji, ravno slednji povzročitelji.

 Za glasbeno popestritev in nasmejane obraze otrok je poskrbel priljubljeni raper Nipke, s katerim so otroci zaplesali kar na svojih sedežih.

Ptujčani opravili največ nalog

Prvo mesto je pripadlo Osnovni šoli Olge Meglič Ptuj, ki je v vsebinskem sklopu razpisa Postajam kolesar opravila največje število nalog. 

Učenci so prejeli denarno nagrado v višini tisoč evrov, ki bo šoli zagotovila nadaljnje izvajanje prometno-vzgojnih aktivnosti in priložnost za izboljšanje infrastrukture za varno kolesarjenje.

Drugi iz Kočevja, tretji iz Branika

Drugo mesto je zasedla Osnovna šola Zbora Odposlancev Kočevje ter prejela šolsko kolo in paket praktičnih nagrad. S prejetim kolesom bodo mladi kolesarji lahko svoje sposobnosti preizkušali tudi v šolskem času.

Tretje mesto si je prislužila Osnovna šola Branik, strokovna žirija pa jo je nagradila s servisom koles za šolo in lokalno skupnost. Strokovna ekipa bo kolesa temeljito pregledala in popravila ter s tem zagotovila njihovo varnost in zanesljivost, kar je ključno za brezskrbno kolesarjenje, smo lahko slišali.

Aktivno na kolesu vsak dan v Knežaku

Učenci iz Osnovne šole Toneta Tomšiča Knežak so si prislužili prvo mesto v skupnem seštevku opravljenih nalog vsebinskega sklopa Aktivno na kolesu. 

Za trud in prizadevnost so poleg denarne nagrade v višini tisoč evrov prejeli tudi paket praktičnih nagrad in bon za športno aktivacijo celotne šole pod okriljem Avto-moto zveze Slovenije. 

Osvojili so namreč tudi nagrado za najboljšo nalogo na področju prometnih pravil.  

Novo kolo gre v Stari trg pri Ložu

Učenci Osnovn šole Heroja Janeza Hribarja Stari Trg pri Ložu so osvojili drugo mesto v skupnem seštevku opravljenih nalog omenjenega vsebinskega sklopa. S svojo vztrajnostno so dobili novo šolsko kolo in praktične nagrade, ki jih bodo spremljale ob njihovih kolesarskih podvigih.

Na tretje mesto se je uvrstila Osnovne šole Jurija Vege Moravče, ki je dobila bon partnerja Avto-moto zveze Slovenije za izvedbo prometne predstavitve in praktične nagrade.

Že 12 let

Vodja programa Tanja Medved Voglar je ob zaključku dejala: 

»Ponosni smo, da je za nami že 12. uspešna sezona programa Varno na kolesu ... Tudi letos smo poleg prometne varnosti in znanja o prometu spodbujali k ozaveščanju o trajnostni mobilnosti. Šole oziroma učenci so s svojimi izdelki navdušili žirijo ter ponovno dokazali, da premorejo veliko znanja, kreativnosti ter jim je kolo zelo ljubo prevozno sredstvo.«

Prisotna tudi podjetja

Program Varno na kolesu že od leta 2012 poteka na pobudo družbe Butan plin s podporo Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa, Policije, Avto-moto zveze Slovenije, Fundacije Neurotrust, podjetja Telekom Slovenija, zavarovalnice Triglav in družbe BTC. Vsi so se seveda oglasili na prireditvi in čestitali nadobudnim kolesarjem.

Starejše novice