Na OŠ Vrhovci so šolsko igrišče prenovili lani - del zaklepajo, del pa je na voljo vsem občanom (vir: OŠ Sostro).
Ljubljanainfo
Pon, 22.4.2024 07:00
Nemalo prahu je dvignil članek o šolskem igrišču, ki je po prenovi zaprto po 17. uri in med vikendi. Se bo to zgodilo tudi z ostalimi šolskimi igrišči?

Nedavno smo pisali o prenovljenem šolskem igrišču Osnovne šole Savsko naselje, kjer se je ravnateljica odločila, da bo igrišče po 17. uri in med vikendi zaprto za vse, torej otroke in odrasle in ga ni mogoče uporabljati. 

Pozanimali smo se, katera šolska igrišča v Ljubljani so že bila deležna prenove in ali so tudi ta zaklenjena ter katera šolska igrišča bodo še deležna prenove – tudi na teh igriščih se namreč lahko zgodi, da bodo popoldan zaprta.

Prenovljeno igrišče na OŠ Savsko naselje je popoldan in med vikendi zaklenjeno (foto: Ljubljanainfo).

V Ljubljani je 47 osnovnih šol na 66 lokacijah, so nam povedali na Mestni občini Ljubljana (MOL). Vse osnovne šole imajo športna igrišča, razen OŠ Prežihovega Voranca, ker tam ni prostorskih pogojev za igrišče. 

Prenovljeno šolsko igrišče na OŠ Kašelj je dostopno vsem občanom (foto: OŠ Kašelj).

Ravnatelji se odločajo različno - igrišča zaklepajo, nekateri ne

Iz Službe za razvojne projekte in investicije MOL so sporočili, da so bila v zadnjih letih prenovljena številna šolska igrišča, samo v letu 2023 so prenovili igrišča na OŠ Vrhovci, OŠ Kašelj in OŠ Sostro – PŠ Prežganje.

Na OŠ Vrhovci so nam povedali:

»Veliko igrišče je  odklenjeno po 17. uri in med vikendi ter dostopno vsem, medtem ko je majhno igrišče zaklenjeno. »

Drugačno politiko imajo na OŠ Kašelj, kjer so povedali, da je njihovo obnovljeno igrišče vsak dan odklenjeno:

»Šolsko igrišče je voljo vsem občanom občine Kašelj, in sicer med delovniki od 17. ure do 22. ure zvečer, saj se prej na šolskem igrišču igrajo učenci, med vikendi pa od 7. ure zjutraj in do 22. ure zvečer.«

Na OŠ Sostro – PŠ Prežganje pa so povedali, da njihovo igrišče sploh nima ograje.

»Šolsko igrišče je dostopno vsem in lahko povemo, da prihaja zelo veliko otrok in odraslih, ki se družijo na našem šolskem igrišču.«

OŠ Sostro - PŠ Prežganje so dobili novo šolsko igrišče, ki je popoldan in med vikendi zelo obiskano (foto: PS Prežganje).

Zaradi dotrajanosti igrišč je izdelana projektna dokumentacija celovitih obnov na naslednjih šolah: OŠ Prule (v sklopu celovite prenove in prizidave objekta); OŠ Oskarja Kovačiča (novo igrišče na lokaciji Ob dolenjski železnici) in OŠ Trnovo.

Na MOL so pojasnili, da je odločitev o dostopnosti šolskega igrišča  v pristojnosti ravnatelja šole, ki se zaradi različnih okoliščin lahko odloči, da bo igrišče po 17. uri zaprto

Vzrok za to naj bi bil predvsem vandalizem, saj je šola odgovorna, da ponuja učencem varno in spodbudno šolsko okolje, kar pomenu tudi varnost na šolskem igrišču. 

Dodali so še, da je v okolici šole je na voljo dovolj drugih igrišč, kjer se otroci lahko igrajo ter da je  v Ljubljani na voljo več kot 200 otroških igrišč.  

Prenove v načrtu

V proračunu so načrtovane tudi celovite obnove igrišč, za katere pa je predhodno potrebna še izdelava projektne dokumentacije. Tako se pričakuje obnova še na OŠ Danile Kumar (v sklopu celovite sanacije objekta III) in OŠ Božidarja Jakca (v sklopu prenove telovadnice in igrišča).

V teku pa je tudi preverjanje možnosti za umestitev investicij v proračun prihodnjih let  za prenovo igrišč OŠ Zalog, OŠ Zadobrova, OŠ Vič in OŠ Martina Krpana.

Se ravnatelj lahko odloči zapreti igrišče?

Mnogi starši so bili ob novici, da se otroci popoldan in med vikendi ne bodo mogli igrati na obnovljenem šolskem igrišču OŠ Savsko naselje razočarani, pa tudi sami so prej popoldneve preživljali na šolskem igrišču ob košarki in nogometu.

Spraševali so se, zakaj takšna odločitev v času, ko otroke podimo stran od zaslonov in na svež zrak, najraje na šolsko igrišče, kjer se običajno dobijo s sošolci. A k sreči ni povsod tako, saj se očitno precej šol vendarle odloči, da šolsko igrišče ponudijo na uporabo vsem občanom.

Komentarji (2)

Savčanka (ni preverjeno)

Te isti starši, ki si želijo odprtega igrišča ne spoštuje šolskega reda. Torej na šolskem igrišču kadijo, sprehajajo pse, prirejajo praznaovanja kjer se konzumira alkohol in seveda ne pospravijo in ne odnesesjo smeti. Nekaj let nazaj si bile tudi igle in so se pritoževali nad nevarnostjo šolskega igrišča.

Trent (ni preverjeno)

Žal je vandalizem med mularijo pripeljal do takih nujnih ukrepov. "uvožena" "kultura" staršev se prenaša na mladino in rezultat je tu😡.

Starejše novice