Vir: Facebook profil Ustvarimo Reševalni PAS na avtocestah
zalastritof
Sob, 6.8.2022 11:40
V primeru zastoja številni vozniki iščejo najbližji izvoz, na katerem bi zapustili avtocesto. Nekateri med njimi za to uporabijo kar tako imenovani izletni pas. Čemu je v resnici namenjen?

Ob zastojih na avtocesti družbena omrežja preplavijo fotografije, s katerih je razvidno neupoštevanje ustvarjanja reševalnega pasu. 

Podobno se je zgodilo včeraj, ko je nastal zastoj na primorski avtocesti, med Ljubljano in Koprom.

»Avtoceste so prepolne in prepolno je tudi čarodejev na njih,« so ob tem zapisali na Facebook strani Ustvarimo Reševalni PAS na avtocestah.

Med fotografijami zastoja najdemo številne, ki prikazujejo voznike, ki onemogočajo nadaljevanje poti reševalnemu vozilu, pa tudi fotografijo, na kateri sta vozili na tako imenovanem izletnem pasu

V komentarju so iz infoPoti zapisali: »Večkrat viden prizor s priključka Unec. Voznik vidi zastoj pred sabo in se odloči zapustit avtocesto prek izletne cone, kjer se avto hitro zakoplje.« Ta odsek pa so šaljivo poimenovali kar »Unški trikotnik«.

Kaj je izletna cona?

Prvi dve izletni coni je Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji vzpostavila leta 2018. Gre za obcestni prostor, kjer je nasut pesek, območje pa je namenjeno zaustavitvi vozila ob morebitnem izletu s cestišča. 

Če voznik avtocesto zapušča s preveliko hitrostjo in ga zanese v izletno cono, pesek poskrbi za bolj varno ustavljanje avtomobila in manjše poškodbe na vozilu kot jeklena varnostna ograja.

Starejše novice