STA
Pet, 21.1.2022 14:07
Logarjeva posvarila pred pritiskom na bolnišnice zaradi visokega števila okužb s koronavirusom.

Kljub nekoliko blažjemu poteku covida-19 pri večini okuženih s koronavirusno različico omikron, lahko zaradi izjemnega porasta števila okužb v prihodnjih tednih pride do povečanja števila covidnih bolnikov, je na novinarski konferenci opozorila vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar.

O sproščanju ukrepov ne razmišljajo

O sproščanju ukrepov strokovna skupina za covid-19 po besedah Logarjeve ne razmišlja tudi zato, ker lahko veliko število samoizolacij in karanten v mlajši populaciji pripelje do težav pri delovanju javnih služb in kritične infrastrukture. Napovedala pa je, da se bodo v skupini v prihodnjih dneh in tednih pogovarjali o izhodni strategiji ukrepov.

Spomnila je, da je razmerje med okuženimi s koronavirusom in hospitaliziranimi s covidom-19 v petem valu epidemije nekoliko drugačno.

Potrebe po dovajanju kisika so med covidnimi bolniki manjše. Zdravstveno stanje pa se lahko po okužbi s koronavirusom poslabša kroničnim bolnikom. O načinu prebolevanja covida-19 pri slednjih pa je še vedno na voljo sorazmerno malo podatkov.

Hospitalizran tudi bolnik z omikronom

Med hospitaliziranimi še vedno prevladujejo necepljeni proti covidu-19.

»Je pa res, da je hospitaliziranih tudi nekaj bolnikov, ki so cepljeni, pa so v bolnišnici zaradi drugih razlogov in covid-19 pri njih poteka v blagi obliko oziroma skoraj asimptomatsko. Ugotovljen je ob sprejemu v bolnišnico zaradi drugega razloga,« je pojasnila. Slednje je še bolj izrazito na oddelkih intenzivne terapije, je dodala.

Ob tem je opozorila, da imajo na intenzivnem oddelku ljubljanske infekcijske klinike hospitaliziranega tudi bolnika, ki je okužen z različico omikron.

Natančnega podatka o številu hospitaliziranih oseb, ki so covid-19 že prebolele, po njenih besedah ni.

»Je pa teh bolnikov na srečo sorazmerno malo, saj tudi prebolelost ščiti pred težjim potekom in hospitalizacijo,« je pojasnila.

Na voljo zdravila za zdravljenje covid-19

Poudarila je, da naj se osebe s tveganjem za težji potek bolezni - starejši od 65 let in osebe s pridruženimi boleznimi, ob pozitivnem testu na koronavirus pogovorijo s svojim izbranim zdravnikov. Za zdravljenje covida-19 so namreč na voljo monoklonska protitelesa, molnupiravir in remdesivir je spomnila.

Obe zdravili sta najbolj učinkoviti znotraj petih dni od začetka simptomov.

Monoklonskih protiteles zaradi neučinkovitosti proti koronavirusni različici omikron v Sloveniji sicer nekaj časa niso uporabljali. Po besedah Logarjeve pa so sedaj ponovno na voljo v obliki zdravila sotrovimab.

Znaki pri omikronu drugačni

Po njenih besedah so bolezenski znaki pri koronavirusni različici omikron drugačni.

»Več je zamašenega nosu, več nahoda, izrazite bolečine pri požiranju, manj pa kašlja in težav s spodnjimi dihali,« je pojasnila. Tudi ob prehladnih znakih moramo biti zato pozorni, saj gre lahko za okužbo z različico omikron.

Osebam, ki so okužene s koronavirusom in bolezen prebolevajo v domači oskrbi, svetuje, naj pijejo zadosti tekočine in počivajo. Večino potreb po vitaminih lahko zagotovijo z raznovrstno prehrano, zato posebni vitaminski dodatki v tem primeru niso potrebni.

Izrazito telesno vadbo pa odsvetuje, saj lahko tako kot pri drugih virusnih okužbah pride do prizadetosti srčne mišice. Takšnih primerov je več pri osebah, ki so med prebolevanjem okužbe fizično aktivnejše.

Starejše novice