Slika je simbolična (foto: Bobo).
Pia Seidl
Sre, 21.6.2023 10:20
V poletju se pričakuje, da bo promet, še zlasti ob petkih in sobotah, občutno povečan na cestah proti Hrvaški, v obratni smeri pa ob sobotah in nedeljah.

Iz Avto-moto zveze Slovenije so sporočili, da je pomembno, da med drugim vozniki načrtujejo svojo pot, preverjajo aktualne informacije o državi, v katero potujejo, in stanja na cestah.

Pomembna priprava na pot

Na pot naj se odpravijo spočiti in le s tehnično brezhibnim in ustrezno servisiranim vozilom ter pravilno naloženo prtljago.

Gneči se lahko izognemo z izbiro manj obremenjenih cest in mejnih prehodov.

Vsi potniki se morajo zavedati, da bo potovanje zaradi morebitnih zastojev trajalo dlje časa, zato je priporočljivo imeti s sabo dovolj vode in tudi kakšen prigrizek ter seveda poln rezervoar goriva oziroma dovolj energije v električnem vozilu.

Kot izpostavlja generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije Jure Kostanjšek, so lahko razlogi za zastoje načeloma trije, pogosta pa je njihova kombinacija.

»Vsekakor že vsakdanji zastoji kažejo na dejstvo, da kapaciteta določenih delov avtocestnega sistema in nekaterih drugih cest – glede na rast in strukturo prometa v zadnjih 15 letih, torej po končanju izgradnje avtocestnega sistema leta 2008, ni več ustrezna.

Gost promet čez poletne počitnice

»Podobno kot v minulih letih že ta konec tedna pričakujemo povečano število turistov na naših cestah iz smeri Avstrije proti Hrvaški, v nedeljo pa pričakujemo zelo povečan promet v obratni smeri. Še več prometa pričakujemo vse nadaljnje počitniške konce tednov,« pojasnjuje Matic Zupančič, vodja informacijskega centra, in svetuje:

»Če je le mogoče, se izognite potovanju proti morju v petek popoldne, ko bo promet že tako povečan zaradi popoldanske prometne konice, in v soboto med 7. in 16. uro, ko pričakujemo največ zastojev. Gost promet bo po napovedih tudi v obratni smeri, torej od Hrvaške proti Avstriji in Italiji, predvsem ob sobotah čez cel dan ter ob nedeljah dopoldan in proti poznemu popoldnevu.«

Zupančič poudarja, naj se vozniki na pot odpravijo dovolj zgodaj, saj s tem zmanjšajo verjetnost, da se bodo znašli v zastoju.

Če pa do tega že pride, so jutranje temperature bolj prijazne za čakanje v koloni.

S sabo naj imajo dovolj vode oziroma brezalkoholne pijače in tudi kakšen prigrizek, ki pride prav, če zastoji trajajo dlje časa.

Rezervoar goriva ali baterija električnega avtomobila naj bosta dovolj polna tudi za primer, če se bo pot časovno bistveno podaljšala.

Pomen reševalnega pasu

»Če obstanemo v zastoju, poskrbimo za ustrezno razvrščanje, da omogočimo vzpostavitev reševalnega pasu. Na avtocesti ali hitri cesti se moramo vozniki takoj, ko opazimo, da se promet ustavlja, razvrstiti skrajno levo, če smo na prehitevalnem pasu, oziroma skrajno desno, tudi na odstavni pas, če smo na voznem pasu.

Namreč ne ve se, ali je  zastoj nastal zgolj zaradi zgostitve prometa, zoženja cestišča in podobno, ali je njegov vzrok prometna nesreča, zato je treba v vsakem primeru vzpostaviti reševalni pas, s čimer omogočimo, če je to potrebno, prosto pot in dostop reševalcem ter intervencijskim vozilom.«

Ob tem dodaja, da je lahko zapuščanje vozila, ki stoji v koloni, smrtno nevarno – avtocesta ni postajališče oziroma počivališče, kjer bi se lahko mirno sprehajali, zato naj voznik in sopotniki vozila ne zapuščajo, če to ni nujno potrebno. 

V času zastojev

Kot pojasni psihologinja Anja Čorič iz Avto-moto zveze Slovenije, Centra varne vožnje na Vranskem, se, ko se znajdemo v zastoju, v nas lahko prebudi nemir, jeza, čutimo frustracijo, nezadovoljstvo; morda celo ujetost in nemoč.

Pri tem pomaga, če zastoje pričakujemo, jih sprejmemo kot del poti in se na njih tudi psihično pripravimo.

»Z zastoji se lažje soočimo, če se zavedamo, da so 'le' začasna ovira na poti in se spomnimo našega cilja, ki se ga veselimo.

Ko nas preplavijo neprijetni občutki, se lahko za nekaj trenutkov usmerimo na svoje dihanje, nastavimo prijetno glasbo, če imamo sopotnike pa lahko klepetamo o lahkotnih temah, ki sproščajo napeto vzdušje.

Če imamo v avtu otroke, s seboj na pot vzamemo različne igrače in pripomočke, s katerimi se lahko v primeru dolge poti kratkočasijo. Najpomembneje je, da se najprej sami umirimo, da se naša živčnost in nemir ne prenašata tudi na njih.

Takoj po zastoju poiščimo primerno mesto za postanek in odmor, da svoje telo, čustva in glavo pripravimo na mirno nadaljevanje poti,« svetuje psihologinja.

Predpogoji za varno pot

Pred odhodom na pot poskrbimo za brezhibno delovanje vozila.

Na ta način (po)kažemo tudi svoj odnos do drugih udeležencev v prometu, saj je to ena od osnov varne vožnje, poleg tega pa zmanjšamo tveganje, da bi zaradi okvare pokvarili dopust ne le sebi, temveč še številnim drugim voznikom, ki bi zaradi našega stoječega vozila morebiti obstali v zastoju.

Pri temperaturah nad 30 stopinjami Celzija so v vozilih najbolj obremenjene elektronske komponente, akumulator, alternator, kompresor klime in hladilni sistem motorja vozila.

»Voznikom zato priporočamo, naj preverijo, kdaj je bil na vozilu opravljen redni servis in kakšno je splošno stanje vozila, pred daljšo potjo pa naj mehanik opravi preventivni pregled najpomembnejših sklopov.

Strokovnjak bo tako lahko lastnika vozila opozoril na morebitne šibke točke ali morebitne težave,« svetuje tehnični svetovalec Janez Kajzar, ki ob tem zlasti priporoča preverjanje stanja klimatske naprave.

Stanje v koloni je za voznika in sopotnike že samo po sebi stresno in naporno, morebitna okvara klimatske naprave pa vse skupaj še poslabša, nenazadnje lahko vpliva tudi na naše zdravje in splošno počutje.

Vozniki tudi poleti ne smejo pozabiti preveriti stanja brisalcev in pnevmatik, vključno s tlakom, ali so vsa svetila brezhibna ter dolijejo tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla – poletni nalivi lahko med vožnjo predstavljajo nekoliko večje tveganje, videti in biti viden pa je v takšnih razmerah ključnega pomena.

»Preverite tudi, ali imate v avtu obvezno opremo in veljavnost kompleta za prvo pomoč,« še svetuje Kajzar.

Potujete z avtom v tujino?

Pred potovanjem v tujino je pomembno, da se preveri veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja. Če avto ni vaša last, je priporočljivo urediti dovoljenja za vožnjo tujega vozila. 

Za izbrano državo dopustovanja preverite, ali zanjo potrebujete zeleno karto.

Priporočajo pa tudi mednarodno vozniško dovoljenje, ki je prevod nacionalnega vozniškega dovoljenja in je dokument, ki ga priznava Organizacija združenih narodov. Vozniki s slovenskim vozniškim dovoljenjem ga potrebujejo, če potujejo v neevropske države. 

Sprejemajo ga v skoraj 120 državah sveta. V nekaterih državah je obvezen, za mnoge pa priporočljiv dokument.

Vsekakor pa je mednarodno vozniško dovoljenje v tujini dokument, ki pomaga vozniku ob policijskih kontrolah, prometnih prekrških in prometnih nesrečah, saj lahko olajša in pospeši formalnosti.

Vozniki morajo imeti v tujini poleg mednarodnega vozniškega dovoljenja vselej imeti s sabo tudi nacionalno vozniško dovoljenje.

Starejše novice