Ljubljanainfo
Sre, 29.9.2021 07:30
Policisti v kampanji Reci ne! opozarjajo na spletne zlorabe otrok, ki dosežejo tudi mednarodno razsežnost.

Spolna zloraba otrok je hudo kaznivo dejanje, ki žrtvi takšnega dejanja pusti dolgotrajne, nepopravljive in doživljenjske posledice. 

»Pogosto so otroci žrtve spolnih zlorab v družinskem  krogu, kjer jih izkoriščajo osebe, od katerih so čustveno, finančno in razvojno odvisni, obenem pa doma, kjer naj bi otrok imel varno zavetje in zaupno okolje,« pojasnjujejo na policiji.

Na spletu pa so storilcem njihove tarče bolj dostopne. Otroci na spletu iščejo predvsem zabavo, druženje, sprostitev in odgovore na vprašanja, ki jih zaradi sramu težko poiščejo drugje. 

Storilci poskušajo z otrokom vzpostaviti prijateljsko vez, ga pridobiti na svojo stran in navezati nase, vsemu temu pa lahko sledita zloraba in izsiljevanje otrok z intimnimi posnetki ali fotografijami. 

»Do fizičnih spolnih zlorab pride najpogosteje šele potem, ko otrok takšni osebi že pošlje svojo fotografijo in se zaradi nje znajde v krogu izsiljevanja in zahtev po dodatnih dejanjih,« so zapisali.

Spolne zlorabe otrok ne ostajajo omejene zgolj na ozemlje ene države

Slovenska policija v sodelovanju z Europolom in policijami Hrvaške, Severne Makedonije, Srbije,  Bosne in Hercegovine ter Črne gore danes začenja mednarodno kampanjo Reci ne!, s katero javnosti sporoča, da zanje v skupnem boju za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje teh kaznivih dejanj ni meja, enako, kot to dejstvo na spletu izkoriščajo storilci spolnih zlorab otrok in mladostnikov.

»Policija je v letu 2018 obravnavala 141 kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, v letu 2019 je bilo kaznivih dejanj 134, lani pa že 150. Do sredine letošnjega septembra smo obravnavali 119 tovrstnih kaznivih dejanj,« so sporočili policisti.

Pojasnjujejo, da storilec, ki poskuša najti skupne točke pri vzpostavitvi odnosa z otrokom, to stori lažje, če so med njim in otrokom jezikovne in kulturne podobnosti. Zato do spletnih spolnih zlorab v državah Zahodnega Balkana pride še hitreje, lažje, pogosteje in enostavneje. 

»Spolne zlorabe otrok ne ostajajo omejene zgolj na ozemlje ene države, temveč dobivajo že regionalne, mednarodne in celo svetovne razsežnosti. Zaskrbljujoče je namreč dejstvo, da se je oblikoval svetovni trg posnetkov spolnih zlorab otrok, med katerimi je Evropska unija največja gostiteljica posnetkov spolne zlorabe otrok v svetovnem merilu,« so izpostavili.

VIDEO: Reci ne! Kampanja proti spletnim zlorabam in izsiljevanju otrok

Pripravili so tudi video, ki prikazuje spolne zlorabe otrok, ki so ga ustvarile vse sodelujoče države in Europol.

Starejše novice