Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 9.9.2021 12:19
Državni proračun finančna sredstva namenja tudi za opravljanje hitrega testiranja, in sicer od šest do osem milijonov mesečno. Na drugem mestu po pridobljenih sredstvih je mariborski zdravstveni dom. Koliko pridobi na mesec?

Od letošnje pomladi je država za hitro antigensko testiranje vsak mesec namenila od šest do osem milijonov evrov, pri čemer je tretjina denarja, gre za okrog 2,5 milijona evrov mesečno, pristala v rokah zasebnikov. To razkrivajo podatki, ki jih je portal Necenzurirano zahteval od Zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Pri tem je razumljivo, da bodo ti zneski v prihodnjih tednih še višji zaradi uvedbe novega odloka o izvajanju pogoja PCT, ki za necepljene uvaja obvezno testiranje za velik del javnega življenja, tudi za obisk zdravnika.

Že omenjeni portal razkriva, kdo je iz državnega proračuna pridobil največ sredstev in posledično s hitrimi testi največ zasluži.

Na prvem mestu ljubljanski Zdravstveni zavod Zdravje

Iz podatkov, ki jih je Necenzurirano pridobil od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je razvidno, da je povračilo stroškov zahtevalo 450 javnih in zasebnih izvajalcev. Od lanskega novembra do konca junija je največ državnega denarja, kar 3,9 milijona evrov, dobil zasebni Zdravstveni zavod Zdravje iz Ljubljane.

Tik za petami pa je Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, ki je pridobil 2,3 milijona sredstev. Sledijo ambulanta GroMed iz Kranja, pa Zdravstveni dom Domžale, Zdravstveni dom Ljubljana ter Velenje, pri čemer seznam kaže tudi na to, da je Zdravstveni dom Murska Sobota pridobil 702.161 evrov za povračilo stroškov testiranja.

Pol milijona je pridobil tudi Univerzitetni klinični center Maribor, nekaj manj od mariborske bolnišnice pa Zdravstveni dom Ptuj, in sicer 470.259 evrov.

Kako je določena cena testiranja?

Znano je, da izvajalci hitrega testiranja lahko od države za vsak opravljen test zahtevajo povračilo denarja v višini 12 evrov. V to ceno pa država šteje stroške odvzema in uporabe osebne varovalne opreme, ki znaša osem evrov ter nabave hitrega testa, ki znaša največ štiri evre. 

Kot še poroča Necenzurirano, izvajalci prejmejo od države višje povračilo, če ljudi testirajo z mobilnimi enotami. V tem primeru naj bi prejeli po 15 evrov na osebo, kot naj bi bilo neuradno znano, pa naj bi tako izvajalcu ostalo tudi do 10 evrov na test.

Vir: Necenzurirano

Starejše novice