Foto: Jure Banfi
STA
Sre, 26.1.2022 14:09
Počivalšek pravi, da si bo kot minister prizadeval, da bo Slovenski državni holding v okviru svojih možnosti, pod konkurenčnimi pogoji in v okviru svojega gospodarskega potenciala, izkoristil predkupno pravico za Savo.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes ponovil, da država ne prodaja svojega deleža v Savi, da to počne zasebni sklad York.

»Si bom pa kot minister prizadeval, da bo Slovenski državni holding v okviru svojih možnosti, pod konkurenčnimi pogoji in v okviru svojega gospodarskega potenciala, izkoristil predkupno pravico, ki jo ima,« je poudaril.

Prodaja državnega deleža bi v škodo slovenskemu turizmu

Da bi morebitna prodaja državnega deleža v Savi škodovala slovenskemu turizmu, je Počivalšek opozoril v svoji objavi na Facebooku prejšnji teden, ko je v javnosti zaokrožila novica, da bi lahko sklad York svoj okoli 43-odstotni delež Save prodal madžarskemu skladu Diofa Asset Management, potem ko so zastali pogovori o prodaji tega deleža Slovenskemu državnemu holdingu.

Če bi do podpisa o prodaji Yorkovega deleža Madžarom res prišlo, bi imela država 30 dni časa za uveljavljanje predkupne pravice.

Slovenski državni holding ima sicer po dostopnih podatkih v lasti 18,69-odstotni delež Save, prav tako državna Kapitalska družba pa še 28,05-odstotni delež, tako da državni delež v Savi znaša 46,74 odstotka.

»Za panogo je treba najti rešitev«

Danes je minister v Brežicah v izjavi po delovnem posvetu vlade ob obisku v Posavju izpostavil, da je turizem pomembna gospodarska panoga, v katero je država v času pandemije covida-19 vložila približno milijardo evrov, zato »ne moremo pristati na to, da se bo z njo neodgovorno ravnalo«.

»Za panogo je treba najti rešitev - ali preko tega, da scentraliziramo upravljanje in naredimo državne hotele, ki imajo 70 odstotkov nočitvenih zmogljivosti, bolj učinkovite, ali pa gremo direktno v prodajo,« je dejal.

Prejšnji teden je sicer v svojem zapisu na Facebooku dejal, da njegovo stališče ostaja jasno: najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato prodaja.

Predvidenih več scenarijev

Letni načrt upravljanja z državnimi naložbami za letos sicer glede naložbe v Savo predvideva več scenarijev.

Med drugim so poleg možnosti nakupa in oblikovanja turističnega holdinga predvideli še druge možne scenarije, kot na primer združitev Save in Save Turizma ter skupno prodajo s skladom York.

»V hitro spreminjajočem se poslovnem okolju turistične panoge je treba preučiti tako novonastala tveganja kot tudi več scenarijev, ki bodo v prihodnje narekovali najbolj optimalno upravljavsko odločitev Slovenskega državnega holdinga v zvezi s Savo,« so pred dnevi navedli v holdingu, ob tem pa odločno zanikali informacije v nekaterih medijih, da naj bi razmišljali o prodaji svojega deleža madžarskemu skladu.

Starejše novice