Profile picture for user Patricija Fašelek P. F.
Ustvarjeno dne
Sre, 4.5.2022 19:55
Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pod drobnogled vzeli devet mesno-zelenjavnih kašic, namenjenih dojenčkom in majhnim otrokom, ki so za številne starše hitra in priročna rešitev, kadar jim zmanjka časa za kuhanje.

Glede na smernice zdravega prehranjevanja za dojenčke je čas uvajanja mešane hrane obdobje, ko lahko s pestro izbiro prehrane pomembno vplivamo na sprejemanje novih živil.

Študije kažejo, da dojenčki in malčki do dopolnjenega drugega leta starosti najbolje sprejemajo nove arome in okuse, mnogo bolje kot pozneje. Zelo pomembno je, da v tem starostnem obdobju izkusijo kar največ različnih živil, še zlasti raznovrstno zelenjavo, pravi Zveza potrošnikov Slovenije. 

Kašice predstavljajo širok nabor, zato so na testu Zveze potrošnikov Slovenije preverili kakovost mesno-zelenjavnih kašic.

V laboratoriju so podrobneje analizirali hranilno sestavo kašic, preverili prisotnost ostankov pesticidov in drugih onesnaževal ter nekatere parametre kakovosti. Pri oceni so upoštevali tudi mnenje šolanega senzoričnega panela, oceno označbe in oceno trajnosti. 

Previsok vnos soli lahko obremeni dojenčkove ledvice

Za hrano, namenjeno dojenčkom in majhnim otrokom, veljajo strožje zakonodajne zahteve kot za druga živila in naj bi predstavljala zdrav, okusen obrok. Toda ob preučevanju teh kašic, kjer so ocenjevali hranilno sestavo, je le ena izmed devetih prejela oceno zelo dobro.

Ostale so prejele nižjo oceno predvsem zaradi visoke vsebnosti soli. Pri nekaterih je sol naravno prisotna v obliki natrija, dvema izdelkoma pa je dodana.

Na Zvezi potrošnikov poudarjajo, da je navdušenje nad slano hrano »priučena preferenca okusa«, zato je najboljši način, da se izognemo razvoju pretiranega užitka ob slani hrani,  ta, da je dojenčku preprosto ne ponujamo. 

Tako kot pri odraslih lahko čezmeren vnos soli tudi pri dojenčkih in majhnih otrocih vodi do povišanega krvnega tlaka in posledično zdravstvenih težav kasneje v življenju. Previsok vnos soli lahko obremeni ledvice dojenčkov, saj še niso sposobne presnavljati večjih količin natrija. 

Kašice naj ne bodo stalnica

Anja Bolha iz Zveze potrošnikov Slovenije je podala komentar:

»Pričakovali bi, da so izdelki, namenjeni dojenčkom do desetega meseca starosti, manj slani kot tisti za starejše otroke, saj naj bi, glede na priporočila, dojenčka šele pri desetih mesecih začeli navajati na družinsko, torej tudi slano prehrano. Žal je test pokazal drugače.

Glede na slovenske smernice je priporočen vnos soli za dojenčke, stare od 4 do 12 mesecev, 0,457 grama na dan, sol pa naj bo iz naravnih virov in ne v obliki dodane kuhinjske soli. Tako lahko dojenček, ki zaužije celotno količino kašice na testu, ki je imela največ dodane soli, s tem zaužije kar 0,86 grama soli, kar je skoraj še enkrat več od priporočenega vnosa.«

Zveza potrošnikov Slovenije svetuje, naj predpripravljeni obroki (kašice) ne bodo stalnica na jedilniku vašega dojenčka ali malčka, lahko pa so zadovoljiv izhod v sili na poti ali v časovni stiski.

Če načrtujete, da se bo otrok dlje časa prehranjeval s predpripravljenimi obroki, na trgovski polici izberite čim bolj raznolike kašice, z različnimi vrstami mesa in zelenjave. 

Starejše novice