Slika je simbolična / Foto: Bobo
Patricija Fašalek
Tor, 3.5.2022 15:53
Od januarja 2022 dalje lahko v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana bolnike obiščete, če so hospitalizirani dlje kot en teden ali če so kritično bolni.

Obiski v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so omejeni na eno zdravo osebo na dan in lahko trajajo 15 minut, če je oseba hospitalizirana dlje kot sedem dni. Uradne ure za obiskovalce so dvakrat tedensko od 15.00 do 17.00. Obiski se morajo za termin predhodno dogovoriti na oddelku z odgovorno osebo. 

»Pravila glede obiskov se razlikujejo glede na posamezen oddelek, kar velja že iz časov pred korono. Obiski so možni za hospitalizirane dlje kot sedem dni. Pri tem se upošteva dan sprejema v Klinični center Ljubljana,« je za Ljubljanainfo povedala Alenka Klun iz njihove Službe za odnose z javnostmi.

Izjema so kritično bolni

Obiski so dovoljeni tudi za kritično bolne osebe, četudi niso hospitalizirane več kot sedem dni. V tem primeru lahko leteči zdravnik za obisk izda dovolilnico. »Med kritično bolne spadajo načeloma življenjsko ogroženi pacienti in paliativni bolniki, gre pa seveda spet tudi za presojo zdravnikov pri vsakem posameznem primeru,« je pojasnila Klun.
 

Pri tem velja, da morajo vsi obiskovalci, ki vstopajo v Klinični center, biti zdravi, nositi pravilno nameščeno kirurško ali FFP2 masko in upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter navodila zdravstvenega osebja.

Vstop jim je dovoljen skozi glavne vhode v stavbo, izpolnjevati morajo PCT pogoje (preboleli, cepljeni ali testirani za covid-19). Na vhodu morajo tudi izpolniti epidemiološki vprašalnik. 

Drugačna pravila tudi za intenzivno nego in otroške oddelke

Izjema so otroški oddelki in pediatrična klinika, kjer je lahko ob otroku ves čas prisoten eden od staršev ali skrbnikov, ki pa mora biti zdrav. Ob izpolnjevanju PCT pogojev so dovoljeni obiski partnerjem pacientk na vseh oddelkih Porodnišnice Ljubljana vsak dan med 15.00 in 17.00 uro. Obisk lahko traja največ 45 minut.

Enoto za intenzivno nego in terapijo novorojencev lahko vsak dan med 16.00 in 18.00 obiščejo zdravi očetje, ki se vključujejo v oskrbo svojih prezgodaj rojenih ali bolnih novorojenčkov.

V enotah intenzivne terapije velja režim obiskov kot pred epidemijo, vendar se število obiskovalcev zmanjša na eno zdravo osebo in na krajši 15 minutni obisk.

Starejše novice