Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 14.3.2022 11:40
Klicni center je v dveh letih delovanja zagotovil odgovore več kot 379.000 klicateljem. Vladni klicni center za informacije o novem koronavirusu od danes ne deluje več. Kje lahko kljub temu dobite informacije?

Klicni center za informacije o novem koronavirusu je deloval dve leti, od 9. marca 2020 do 11. marca 2022 z dvema krajšima prekinitvama.

Za prebivalke in prebivalce Slovenije je bil dosegljiv na brezplačni telefonski številki.

Državljanke in državljani Slovenije ter tujci so lahko na enem mestu dobili vse relevantne informacije tako vladnih organov kot tudi zdravstvenih institucij.

Za delo v klicnem centru usposobili več kot 200 študentov

V klicnem centru so informacije klicateljem podajali študenti Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, proti koncu delovanja klicnega centra pa tudi študenti Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani in Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. 

V dveh letih so za delo v klicnem centru usposobili več kot 200 študentov. V povprečju je dnevno na klice odgovarjalo 11 študentov. Njihovo število se je prilagajalo povpraševanju po informacijah.

V povprečju odgovorili na 860 klicev dnevno 

V 441 dneh delovanja je klicni center zagotovil odgovore več kot 379.000 klicateljem oziroma je odgovoril v povprečju na 860 klicev dnevno.

Največ klicev je bilo v času zaostrovanja in sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa.

Kaj so klicatelji najpogosteje spraševali? 

Tekom delovanja klicnega centra se je spreminjala vsebinska struktura klicev. Na začetku so klicatelji postavljali največ vprašanj s področja simptomov in znakov bolezni covid-19, v nadaljevanju pa so prevladovala vprašanja s področja pogojev prehajanja državne meje, omejitev gibanja in zbiranja ter omejitev na področju ponujanja blaga in storitev. 

V zadnjem času so bila najbolj pogosta vprašanja s področja epidemiološke karantene, izolacije in ravnanja v primeru stika z okuženim, cepljenja, digitalnega covid potrdila in testiranja. 

Ves čas delovanja klicnega centra so bila pogosta vprašanja glede pogojev vstopa v druge države.

Informacije o novem koronavirusu na voljo tudi po ukinitvi klicnega centra

Zaradi izboljšanja epidemioloških razmer, sproščanja ukrepov in posledično velikega upada števila vprašanj vladni klicni center za informacije o novem koronavirusu od 14. marca več ne deluje.

Zagotavljanje informacij v okviru svojih pristojnosti so ponovno prevzela pristojna ministrstva in druge institucije prek svojih klicnih centrov ali telefonskih številk, in sicer:

  • za informacije v zvezi z aktualnimi ukrepi omejevanja širjenja virusa, izpolnjevanjem PCT pogoja, organizacijo cepljenja proti covid-19 in testiranja je na voljo telefonska številka Ministrstva za zdravje 01 478 68 48,
  • za informacije o higienskih in epidemioloških priporočilih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, digitalnem covid potrdilu ter strokovnih vprašanjih v zvezi s cepljenjem proti covidu-19 je na voljo telefonska številka Nacionalnega inštituta za javno zdravje 01 244 17 29 oziroma elektronski naslov [email protected],
  • za konzularne zadeve je na voljo telefonska številka Ministrstva za zunanje zadeve 01 478 23 66.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice