Fotografija je simbolična.
STA
Čet, 21.7.2022 12:17
Vrh vročinskega vala bi lahko dosegli v soboto, ko se temperature lahko povzpnejo do celo 39 stopinj Celzija.

Agencija Republike Slovenije za okolje opozarja na visoke temperature v prihajajočih dneh. Vrh vročinskega vala naj bi dosegli v soboto, ko se temperature lahko povzpnejo vse do 39 stopinj Celzija. Izključeni niso niti julijski temperaturni rekordi.

Prvih ohladitev bomo deležni v noči na nedeljo, konec vročinskega vala pa napovedujejo za torek oziroma sredo.

Najvišje opozorilo izdano za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo 

Najvišjo stopnjo opozorila zaradi izrazitih temperaturnih obremenitev so na Arsu poleg jugozahodne Slovenije izdali tudi za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo.

»Najvišje temperature, ki jih pričakujemo, bodo dosegle okoli 38 stopinj, morda nekje tudi 39, kar bi znal biti julijski vročinski rekord, predvsem v osrednji Sloveniji,« je dejal meteorolog Brane Gregorčič.

Najvišja julijska izmerjena temperatura v Ljubljani je sicer 37,6 stopinje, kar pa bi v soboto lahko presegli, prav tako rekorde pričakujejo tudi v drugih krajih.

V nedeljo lahko zaradi manjše vremenske motnje, ki nas bo oplazila v noči na nedeljo, pričakujemo za kanček nižje temperature z izjemo Primorske, kjer se bo vročina še nadaljevala.

Večjo osvežitev in najverjetnejši konec vročinskega vala pa lahko pričakujemo v torek in sredo. Ohladitev bo prinesla tudi nekaj padavin, ki bi po besedah Gregorčiča lahko vsaj delno omilile trenutno sušo.

Suša najbolj izrazita na Primorskem

»Zadnji vsaj kolikor toliko namočen mesec v zahodnem in osrednjem delu Slovenije je bil april. Na boljšem so bili v nekoliko bolj severni in vzhodni Sloveniji, kjer je tudi potem v naslednjih mesecih bolj pogosto deževalo,« je dejal Gregorčič.

Ob tem je spomnil, da je suša najbolj izrazita na Primorskem, pa tudi ponekod na Gorenjskem in Notranjskem.

Manjše količine padavin, ki jih bomo deležni v prihodnjem tednu, bodo po besedah hidrologa Andreja Goloba omilile težavo pomanjkanja vode, ne bodo pa povsem rešile težave pomanjkanja podzemnih voda. Za to bi potrebovali več zaporednih padavin, je dejal.

Za danes in petek pa na Arsu ne pričakujejo močnejšega vetra. Kljub temu bo čez dan prisoten maestral, ki z morja piha na razgreto celino in se bo do večera umiril. V petek zjutraj prav tako pričakujejo šibko burjo, ki piha v nasprotno smer od maestrala.

Zaradi požara na Krasu kakovost zraka slabša

Zaradi požara na Krasu je kakovost zraka na goriškem trenutno slabša. Prav tako pa poslabšanje trenutno občutijo tudi na območju Mestne občine Koper, Občine Postojna in Mestne občine Nova Gorica, so sporočili iz kabineta župana Mestne občine Koper.

»Ob požaru namreč nastajajo različne škodljive snovi, ki smo jim izpostavljeni z vdihavanjem, zaradi česar obstaja nevarnost poslabšanja zdravstvenega stanja prebivalstva na območju visokih koncentracij delcev v zraku,« so zapisali v sporočilu.

Nacionalni inštitut za javno zdravje ob tem ljudem priporoča izogibanje pretiranim fizičnim aktivnostim, ljudem z zdravstvenimi težavami pa svetuje zadrževanje v zaprtih klimatiziranih prostorih.

Starejše novice