Slika je simbolična
Ustvarjeno dne
Čet, 23.3.2023 13:24
V ljubljanski Mestni hiši je danes potekal posvet na temo razvoja državnih in regijskih kolesarskih povezav na območju Ljubljanske urbane regije.

V organizaciji Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije in Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo je v Mestni hiši potekal posvet na temo razvoja državnih in regijskih kolesarskih povezav na območju Ljubljanske urbane regije.

Razbremenitev cest

Kolesarjenje za potrebe dnevne mobilnosti namreč predstavlja eno izmed ključnih rešitev za prometno razbremenitev cest, ki vodijo do Ljubljane.

Na spletni strani Mestne občine Ljubljana so zapisali, da so se na posvetu udeleženci seznanili s konceptom državnih kolesarskih povezav, pravilnikom o državnih kolesarskih povezavah, zakonom o cestah, poleg tega so predstavili potrebe ter priložnosti občin in regije, predvsem pa se seznanili z državnimi predlogi za dopolnitve obstoječih povezav, z namenom da se doseže večja povezanost kolesarskih površin.

Uvodoma je direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije mag. Lilijana Madjar predstavila projekte kolesarske infrastrukture prejšnje finančne perspektive.

Že takrat je bilo kar 55 % razvojnih sredstev iz Dogovora za razvoj regije namenjenih izgradnji novih kolesarskih poti.

Za sofinanciranje dvanajstih projektov, šest od teh je že zaključenih, šest še v teku, je bilo namenjenih skoraj 31 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Pri tem je poudarila, da bo v prihodnjih mesecih potrebnega veliko dela in angažmaja, da se v sodelovanju z občinami določijo prioritete pri načrtovanju projektov za to finančno perspektivo, predvsem glede na dejanske finančne zmožnosti in operativno realizacijo.

V tej perspektivi regija pričakuje najmanj 9 milijonov evropskih sredstev iz Dogovora za razvoj regij za izgradnjo državne kolesarske infrastrukture. 

Kaj pa ljubljanska urbana regija?

Matej Gojčič iz Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije je poleg državne mreže kolesarskih povezav, tako tistih, ki so že izvedene, v fazi izgradnje ali v frazi projektiranja, predstavil še lokalne povezave, identificirane v okviru priprave Celostne prometne strategije Ljubljanske urbane regije.

Prikazan je bil tudi pregled kolesarskih povezav v regiji, ki so pomembne za doseganje ciljev trajnostne mobilnosti, predvsem povezave za dnevno mobilnost iz sosednjih občin v Ljubljano.

Nujna tako učinkovita raba evropskih sredstev kot finančna podpora države

Tomaž Willenpart, vodja Sektorja za investicije v ceste na Direkciji za infrastrukturo, je opisal različne možnosti izvedbe kolesarskih poti opredeljenih v zakonu o cestah, dosedanjo prakso pri njihovi izgradnji in upravljanju, predvsem pa je poudaril nujnost sodelovanja občin in regije pri umeščanju kolesarske infrastrukture v prostor in pri skupnem določevanju prioritet v regijah. 

Občine so predstavile izzive, s katerimi se soočajo pri izgradnji in upravljanju kolesarske infrastrukture. Bile so si enotne, da bo za realizacijo načrtovanih projektov nujna tako učinkovita raba evropskih sredstev kot finančna podpora države.

Udeležence je nagovoril tudi podžupan Rok Žnidaršič, ki je od dolgoletnega zagovornika kolesarstva prof. Janeza Koželja prevzel področje urbanizma v glavnem mestu.

Ljubljana zaradi lege idealna za kolesarstvo

Ljubljana je zaradi svoje lege križišče mnogih državnih kolesarskih poti in kot taka idealna za kolesarstvo.

S primernimi kolesarskimi povezavami, vzporedno z vzpostavitvijo sodobne spremljajoče kolesarske infrastrukture ter učinkovitim sistemom e-koles, pa bo regija postala povezljiva tudi na tem področju trajnostne mobilnosti, je poudaril.

Razkril je še spodbudno informacijo, da je Mestna občina Ljubljana pričela z gradnjo oziroma prenovo vodovodnega mostu čez Ljubljanico pri Črni vasi, ki bo po novem namenjen tudi kolesarjem in pešcem ter jim omogočil varno spoznavanje barja na obeh bregovih Ljubljanice.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice