Utrinek s podelitve leta 2021, foto: Mediaspeed
Liu Zakrajsek
Sre, 22.3.2023 20:00
Objavljen je razpis za Župančičeve nagrade 2023.

Objavljen je javni razpis Mestne občine Ljubljana za podelitev Župančičevih nagrad za leto 2023. Predloge za prejemnike nagrad se bo zbiralo do 18. aprila 2023.

Podeljene bodo največ štiri Župančičeve nagrade, od tega eno za življenjsko delo za izjemne kulturne stvaritve iz daljšega obdobja in tri za dveletno obdobje za izjemne kulturne stvaritve, ki so bile javnosti predstavljene v obdobju od konca marca 2021 do vključno marca 2023.

Župančičeve nagrade so najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve s področja umetnosti in kulture, ki oblikujejo kulturno življenje prebivalcev Mestne občine Ljubljana, kakor tudi za stvaritve, za katere so ustvarjalci prejeli mednarodna priznanja oziroma so s svojim delom pomembno prispevali k upodobitvi, predstavitvi in ugledu mesta Ljubljane doma in v svetu.

Za Župančičevo nagrado lahko kandidirajo posamezniki, ki ustvarjajo na območju Mestne občine Ljubljana, pobude pa lahko oddajo tako posamezniki kot tudi pravne osebe, ki imajo stalno prebivališče oziroma sedež v Mestni občini Ljubljana.

Lanski prejemnik Župančičeve nagrade za življensko delo akademski kipar Matjaž Počivavšek

Lansko nagrado za življensko delo je prejel akademski kipar Matjaž Počivavšek. V utemeljitvi njegove nagrade so na spletni strani Mestne občine Ljubljana zapisali: 

» Njegovo ustvarjanje se dogaja v poglobljeni umetniški avtorefleksiji. Ob postavljanju javnih plastik se umetnik premišljujoče sprašuje, kako postaviti nekaj, kar je javno in za določen čas nepremično, (kar) prehaja med intimnim ateljejskim delom in vstopa v javni prostor tako, da vanj vnaša hedonistični ustvarjalni esprit in hkrati intimo svojega ateljeja. Ko ustvarja za mesto, upošteva dimenzije in način postavitve v dialogu med javnim in osebnim, s čimer javni prostor humanizira, hiteči množici pa omogoča, da se v njem zaustavi in občuti blagodejen dotik z umetnino.«

Trije nagrajenci za dvoletno ustvarjanje pa so bili igralka in pesnica Saša Pavček, filmska in gledališka režiserka Tijana Zinajić ter kontrabasist, producent in oblikovalec zvoka Tomaž Grom

Starejše novice