Sandi Zajc med reševanjem otroka (foto: Fb PGD Mengeš)
Ljubljanainfo
Ned, 12.11.2023 09:14
Za gasilca se je zbiral denar, ki pa ga na koncu očitno ni dobil.

Po avgustovskih poplavah je bil eden od prizorov, ki so še se posebej dotaknili src ljudi, tisti mengeškega gasilca Sandija Zajca, ki je reševal otroke iz poplavljenega vrtca.

Zajcu so taiste poplave poškodovale dom.

Prispevki zanj so romali na transakcijski račun Prostovoljnega gasilskega društva Mengeš, od koder naj bi denar na koncu šel Zajcu.

Vsesplošna zmeda

Kot je zapisal obrambni minister Marjan Šarec, se šele pozneje ugotovili, da bi moral Zajc od nakazanega plačati dohodnino. 

»Kot je znano, je vlada za vse take primere spremenila zakonodajo in začasno odpravila ta člen. Kdor bo denar dobil nakazan do 31.12.2023, dohodnine ne bo plačal. To velja tudi za Sandija,« je sporočil Šarec.

Zajc se je obrnil tudi nanj.

»Pred dnevi se je Sandi Zajc obrnil name precej obupan, da PGD Mengeš denarja še do danes ni nakazalo, niti se ne ve, kdaj ga bo, če ga bo. Še več, nekaj naj bi ga celo obdržalo društvo. Prihaja tudi do takšnih in drugačnih trenj.

Ne poznam notranjega delovanja društva, niti nimam pristojnosti na tem področju. Bi pa bilo pošteno, da denar, ki je na računu namenjen Sandiju, pri njem tudi najde mesto. Že zaradi ljudi, ki so darovali v dobri veri. Konec leta se bliža, zato je treba pohiteti.

Žal se najdejo v vsaki organizaciji ljudje, ki ne delujejo v skladu s poslanstvom,« so bile Šarčeve besede.

 

Pojasnilo sledi

A zadeva očitno ni bila tako enoznačna. Omenjeno prostovoljno gasilsko društvo je po ministrovi objavi sporočilo sledeče:

»Ker je martinovo, je čas, da si nalijemo čistega vina.

Izplačilo sredstev, doniranih družini Sandija Zajca, bi bilo izvedeno po seji UO in NO PGD Mengeš, ki je bila dne 7.11.2023, skladno z mnenjem našega odvetnika. Na tej seji sta bila prisotna Sandi Zajc z odvetnikom ter Sandijeva partnerka s svojo odvetnico. Na predlog odvetnice in s strinjanjem Sandija Zajca ter njegovega odvetnika, smo skladno s sklepom, zamaknili izplačilo sredstev za 14 dni. V vmesnem času naj bi se obe strani (odvetnik Sandija Zajca in odvetnica Sandijeve partnerke) skušali dogovoriti glede delitve doniranih sredstev. V kolikor do dogovora ne pride, bodo sredstva nakazana skladno z mnenjem našega odvetnika.

V prihodnjih dneh sledi izčrpna objava in/ali novinarska konferenca.«

 

Donacije iz cele Slovenije

Šarec je po njihovi objavi zapisal, da je pozitivno, da društvo ni imelo namen zadrževati sredstev.

»Zato se tudi opravičujem, da sem zaradi herojskega slovesa takoj verjel posamezniku, ki ga osebno niti ne poznam. Ne spremeni pa to dejstva, da so objavili transakcijski račun in zbirali sredstva zanj. In tukaj ne bi smelo iti za eno ali drugo plat medalje, temveč točno za tisto, kar je javno objavljeno.«

Minister je ob tem dejal, da ga zgodba zanima le, ker gre za sredstva, ki so jih darovali ljudje iz cele Slovenije, in jih niso darovali za odvetnike.

Šarec je na koncu izpostavil sledeče:

»Je pa to nauk za naprej, da naj prostovoljna gasilska društva zbirajo donacije izključno za delovanje operative in društva, ne pa za posameznike. Že star pregovor pravi, da se pri denarju vse konča.«

Starejše novice