Ljubljanainfo
Sre, 12.7.2023 20:00
Temperature so te dni krepko presegle 30 stopinj, a si v tej vročini ohladitve ne želimo samo ljudje, temveč tudi živali. Naša naloga je, da poskrbimo za svoje ljubljenčke in ostale živali. Kako? Za vas imamo nekaj pomembnih napotkov.

Tako kot je vroče nam, predstavljajo visoke temperature velik izziv tudi za živali. Medtem ko ljudje pogosto poiščemo načine za zaščito pred vročino, kot so pitje dovolj tekočine, zadrževanje v senci in nošenje lahkih oblačil, moramo biti enako pozorni do svojih ljubljenčkov. 

Živali imajo drugačne fiziološke mehanizme in niso sposobne uravnavati telesne temperature tako učinkovito kot mi. V ekstremnih vročinskih razmerah pa se lahko hitro soočijo s tveganjem za dehidracijo, toplotno izčrpanostjo in celo toplotnim udarom.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je zato izdala nekaj smernic ustreznega ravnanja z živalmi v poletnih mesecih. Med ključne ukrepe spadajo predvsem zadostna količina vode, zadrževanje v senci in omejitev gibanja na jutranje in večerne ure ter prevoza živali v nočnem času.

Hišni ljubljenčki potrebujejo dovolj vode in senco

V teh dneh se temperature gibajo krepko nad 30 stopinj Celzija, zato je nujno treba posebno pozornost nameniti tudi živalim. 

Vsaka živalska vrsta je razvila vrsti značilen način prilagoditve visokim temperaturam. Nekatere vrste so pri tem uspešnejše, druge manj. Naloga skrbnika živali pa je, da pozna svojo žival ali žival in ji oziroma jim zagotavlja pogoje, v katerih bodo lažje prenašale visoke temperature.

Na kaj je torej potrebno paziti? V vročih dneh je še posebej pomembno, da hišnim ljubljenčkom zagotovimo dovolj sveže vode. Redno preverjamo, ali imajo vedno dostop do sveže vode in jih spodbujajmo k pitju.

Podobno kot ljudje tudi hišni ljubljenčki potrebujejo zaščito pred sončnimi žarki. Poskrbimo, da imajo na voljo senčna mesta, kjer se lahko zadržujejo, prav tako omejimo njihovo izpostavljenost soncu v najbolj vročih urah dneva.

Hišnih ljubljenčkov nikakor ne puščamo v vročih vozilih

Pri visokih zunanjih temperaturah hišnih živali ne puščamo samih v parkiranih vozilih, usodni zanje pa so lahko tudi drugi zaprti neprezračeni prostori ali zgolj izpostavljenost soncu brez možnosti umika v senco.

Visoka temperatura lahko pri živali povzroči vročinski udar, kar se nemalokrat konča s poginom živali. Ob vročinskem udaru moramo prizadeto žival nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in jo ohlajati z mlačno vodo, glavo naj ima dvignjeno. Ob tem pa je nujen obisk veterinarja.

Prav tako ima vlogo pri regulaciji telesne temperature tudi dlaka hišnega ljubljenčka. Zato moramo poskrbeti za redno krtačenje, da odstranimo odmrle dlake in omogočimo boljšo cirkulacijo zraka skozi kožuh. Prav tako lahko lastniki razmislijo o striženju dolge dlake.

Poskrbeti je potrebno tudi za rejne živali

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa prav tako opozarja na ustrezno ravnanje z rejnimi živalmi

Tudi rejne živali morajo imeti v vročih dneh na voljo zadostno količino vode, kar lahko pomeni tudi več kot običajno, saj je dobra hidracija nujna za ohlajanje, sploh, če gre za vrste, ki se ohlajajo s potenjem ali sopenjem.

Posebno pozornost je treba prav tako nameniti zagotavljanju možnosti, da se živali umaknejo v senco, pri čemer opozarjajo predvsem na živali, ki so privezane.

Rejnim živalim, ki stalno bivajo v objektih, je treba pri visokih zunanjih temperaturah zagotoviti ustrezno zračenje, ki preprečuje prekomerno povišanje temperature v prostoru in zagotavlja boljšo kakovost zraka.

Ne nazadnje pa opozarjajo še na prevoze rejnih živali, ki naj se jim posamezniki izognejo, ko se temperature povzpnejo nad 30 stopinj Celzija.

Starejše novice