Slika je simbolična.
Pia Seidl
Sob, 14.5.2022 13:55
Zbrali smo koristne nasvete, s katerimi boste v svojem domu vzdrževali trajnosten življenjski slog.

Najpomembnejša stvar, ki jo moramo upoštevati, ko želimo živeti bolj trajnostno, je, da najprej uporabimo tisto, kar imamo doma.

Začnite v kopalnici

V kopalnici je najlažje začeti, saj običajno zlahka preidemo na nove izdelke, kot so zobne paste, šamponi in čistilne blazinice.

Izdelki, ki vam bodo pomagali vzdrževati trajnostni življenjski slog, so recimo lončki za ščetke in dozirniki mila iz recikliranega stekla ali plastike. Še posebej, če zamenjate obstoječe ščetke z lesenimi ščetkami iz bambusa.

Odlična alternativa: Pralne blazine

Pralne blazine so trajnostna alternativa blazinam za enkratno uporabo, s katerimi lahko zmanjšate kopičenje nepotrebnih odpadkov in tudi prihranite.

Trajnostni prostor za shranjevanje

Če potrebujete več prostora za shranjevanje, lahko na stene enostavno obesite viseče pletene košare iz lesa.

Uporabite jih lahko za shranjevanje kozmetike ali brisač, kot so bombažne brisače, pobarvane s prejo, narejene iz 30-odstotkov recikliranega bombaža.

Toaletni papir pa odložite v košaro iz morske trave.

Najpomembnejše je lovljenje ravnotežja

Nekaj praktičnih nasvetov o tem, kako živeti bolj trajnostno, je za Ljubljanainfo razkrila Ajda Mrak je simpatična temnolaska, ki na družbenem omrežju Instagram pod imenom Futr za jutr sledilcem poskuša na enostaven način približati trajnosten način življenja.

Kaj je izpostavila?

  • Pred nakupom vedno pretehtajte, ali nekaj res nujno potrebujete.
  • Nakupujte v lastni embalaži. Namig: Vonj po kislih kumaricah iz steklenega kozarca preženete tako, da v odprt kozarec za nekaj minut natresete kavo.
  • Stvari za enkratno uporabo nadomestite s tistimi za večkratno uporabo. Blazinice iz vate tako nadomestite s pralno brisačko.
  • Če greste v trgovino impulzivno in sadje kupite v plastični vrečki, je ne zavrzite. Ponovno jo uporabite, recimo za shranjevanje, zamrzovanje ali pa v njej zbirajte kopalniške odpadke.
  • Lovite ravnotežje med skrbjo za okolje in poslušanjem samega sebe.

Starejše novice