Foto: Bobo
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Tor, 21.12.2021 10:43
Epidemiologi so predlagali, da bi bila edina izjema, s katero bi se ob visoko tveganem stiku z okuženo osebo lahko izognili karanteni, poživitveni odmerek. Različico omikron so namreč zaznali v vseh slovenskih regijah, razen v goriški.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Mario Fafangel je izpostavil: 

»Omikron povzroča porast okužb po vsem svetu, vemo, da je bolj kužen. V Združenih državah Amerike je delež števila okuženih z omikronom v enem tednu poskočil z 12 na 73 odstotkov. In podobne številke spremljamo tudi v Sloveniji.«

Dodal je: »Od danes zjutraj imamo potrjene omikron primere v vseh slovenskih regijah razen v goriški regiji, tudi tam zaznavamo porast števila okužb, tako da predvidevamo, da ga bomo kmalu zaznali tudi tam.«

Prenosi omikrona predvsem lokalni

Fafangel je nadalje poudaril, da gre pri zaznanih okužbah z omikronom predvsem za lokalne prenose

»To pomeni, da imamo primere oseb, ki so se z omikronom okužile, kljub temu da niso potovale in niso bile v stiku s kom, ki je potoval. Vsak primer okužbe s koronavirusom je torej odslej lahko okužba z omikronom,« je dejal.

Izpostavil je, da dejstva govorijo, da je ta različica virusa bolj prenosljiva in da nobena država širjenja ne bo mogla popolnoma preprečiti. Mogoče pa ga je omejiti. 

»Točnih podatkov o tem, kaj se pri različici omikron dogaja s smrtmi in hospitalizacijami, še nimamo. Ampak čakati na te podatke in staviti na to, da gre za blažjo različico, je kockanje, ki si ga ne moremo privoščiti.«

Kaj so predlagali epidemiologi?

Zaradi trenutne situacije, povezane z bliskovitim širjenjem različice omikron, so epidemiologi predlagali pomembno spremembo pravil, povezanih s karanteno. 

»Zaradi vseh dejstev je predlog, da je edina izjema za karanteno pri visoko rizičnem stiku to, da je oseba cepljena s poživitvenim odmerkom.«

Trenutno glede dodeljevanja karantene v Sloveniji poznamo dve možnosti: karantene, pri katerih veljajo izjeme, kot sta cepljenje in prebolevnost, in tiste karantene, pri katerih te izjeme ne veljajo, ker gre za sum na okužbo z omikronom. 

»Tak sistem je trenutno nevzdržen,« je bil jasen Fafangel.

Koliko okužb z omikronom so zaznali?

Povedal je, da so zaznali 51 okužb z omikronom, med njimi so tudi cepljeni, tudi trikrat cepljeni. 

Ob tem je poudaril: »Trenutno je najbolj pomembna informacija to, da gre za lokalne prenose okužb, torej je vsaka okužba lahko okužba z omikronom. Pomembno se je ukvarjati s tem, kako hitro bo v deležu vseh okužb s koronavirusom omikron začel prevladovati.«

Dodal je, da tveganje za okužbo tudi po poživitvenem odmerku ne izgine, tudi ukrepi ne bodo preprečili širjenje okužb, jih bodo pa omejili.

»Za vsakega posameznika je najbolj varno, da je cepljen, za tiste, ki so za to primerni, tudi, da se cepijo s poživitvenim odmerkom,« je povedal.

Kaj pa testiranje cepljenih?

»Testiranje je ob najmanjših simptomih smiselno za vse. Splošno testiranje vseh cepljenih ostaja pod vprašajem, ker je vprašljivo, kako to izvesti,« je pojasnil Fafangel. 

Pred bližajočimi se prazniki je opozoril, naj se družimo varno. Poudaril je, da lahko tveganje za okužbo bistveno zmanjšamo s cepljenjem, poživitvenim odmerkom, če je za posameznika primeren, pa tudi z druženjem na prostem in zračenjem, druženjem v manjših skupinah.

»Tveganje za prenos okužbe lahko bistveno zmanjšate tudi s samotestiranjem. Širjenja virusa ne bomo ustavili, lahko pa ga upočasnimo,« je še enkrat poudaril.

»Ko se virus podivjano širi po državi, tistih, ki so najbolj ogroženi, ni več mogoče zaščititi,« je sklenil.

Starejše novice