Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Sre, 12.1.2022 11:27
Zaradi trenutne epidemiološke situacije člani posvetovalne skupine za cepljenje podpirajo takojšnjo uvedbo pogoja preboleli in cepljeni.

Posvetovalna skupina za cepljenje je za za zdaj proti uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19, podpira pa pogoj PC.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pod vodstvom Bojane Beović je na sestanku 5. januarja sprejela stališče, da uvajanje obveznega cepljenja proti covidu-19 v dani situaciji ni primerno.

Zaradi trenutne epidemiološke situacije pa člani skupine podpirajo takojšnjo uvedbo pogoja preboleli in cepljeni, je razvidno iz zapisnika sestanka.

Predlagane spremembe

Člani skupine pa za pripravo na morebitne nove epidemijske valove, ki bi povzročili veliko povečanje števila hospitalizacij covidnih bolnikov, hkrati predlagajo izdelavo operativnega načrta, ki bi omogočil učinkovito uvedbo in izvedbo obveznega cepljenja, piše v zapisniku, ki je objavljen na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje je člane skupine seznanila tudi s spremembami v predlogu programa cepljenja za leto 2022.

Ena od predlaganih sprememb je, da se cepljenje proti covidu-19 navede tudi v poglavju »Cepljenje zaposlenih«.

Kot piše v zapisniku, bi to omogočilo, da bi specialist medicine dela vključil cepljenje proti covidu-19 za določena delovna mesta v izjavo o varnosti z oceno tveganja delovnega mesta.

Novavax še ni v priporočilih za cepljenje

Cepiva Novavax, ki bo v Sloveniji predvidoma na voljo konec januarja, skupina še ni umestila v priporočila za cepljenje. To bodo storili, ko bo cepivo na voljo v Sloveniji.

Ob tem so navedli, da je cepivo za zdaj odobreno le za osnovno cepljenje polnoletnih oseb z dvema odmerkoma v razmaku vsaj treh tednov. Predlagali so tudi pripravo odmevnejše promocijske kampanje za cepivo Novavax, ki je zasnovano na tehnologiji, ki se uporablja že dlje časa.

Nova priporočila glede cepljenja s poživitvenim odmerkom

Posvetovalna skupina je na sestanku tudi posodobila priporočila glede cepljenja s poživitvenimi odmerki cepiva proti covidu-19 in glede cepljenja prebolevnikov.

Spremembe je na novinarski konferenci v ponedeljek predstavil minister za zdravje Janez Poklukar.

Skupina tako po novem priporoča cepljenje osebam, ki so prebolele covid-19, en do šest mesecev po preboleli bolezni. Če je bila oseba pred okužbo s koronavirusom polno cepljena, pa skupina prejem poživitvenega odmerka priporoča tri do šest mesecev po preboleli bolezni, je pojasnil minister.

Starejše novice